Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорите на премиера Бойко Борисов в Солун – елемент от нова динамика на Балканите

В рамките на Четвъртата среща на върха в Солун, провеждана под патронажа на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, премиерът Бойко Борисов разговаря с колегите си от Гърция и Северна Македония – Кирякос Мицотакис и Зоран Заев. Диалогът се вмества в една нова динамика на двустранното и многостранно сътрудничество в региона, наблюдавана през последните дни и седмици.

Борисов увери Мицотакис, че ускорената реализация на газовия интерконектор между България и Гърция е приоритет за целия регион и той лично ще продължи да следи хода на проекта. Личен ангажимент в това отношение българският премиер вече прояви преди четири дни, като инспектира строителството на интерконектора в участък край град Хасково, Южна България. Интерконекторът е един от 7-те най-важни енергийни проекти на ЕС, защото ще позволи реална диверсификация на маршрутите и източниците на снабдяване през Гърция с доставки от Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие чрез съществуващи и нови терминали в Гърция и Турция.

Като изказа пред гръцкия си колега Мицотакис увереност, че двустранното сътрудничество ще продължи да се задълбочава и при новото правителство в Атина, Борисов напомни, че важен елемент от това сътрудничество е и проектът за железопътна линия Бургас-Александруполис. Тази инфраструктура е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози между Егейско и Черно море "Sea2Sea". Също преди четири дни Борисов бе коментирал, че „България и Гърция трябва да разпределят ресурсите и възможностите си така, че Гърция да ползва Черно море и Дунава, а България – Егейско море“. В този контекст правителството на Борисов има идея за строителство на път между гръцкото пристанище Александруполис и българския Димитровград.

В изказването си пред срещата на върха в Солун, Бойко Борисов изрази тревога от разделението на обществото в Северна Македония по темата Европейски съюз. Като изтъкна, че усилията за приобщаване към ЕС трябва да бъдат огромни и ясни, премиерът увери, че ще продължи да помага на колегата си Зоран Заев в тази посока. На срещата в Солун представителите на Скопие увериха, че Северна Македония остава ангажирана с реформите, свързани със започването на преговори за членство в ЕС.

В Солун премиерът на България обяви, че през декември във Варна ще се проведе Четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия, която е традиционна платформа за затвърждаването на регионалното икономическо и политическо сътрудничество.

Едновременно със срещата на върха в Солун, посещение в Белград направи външният министър на Гърция Никос Дендиас. Проведените там разговори бяха част от подготовката на заседание на съвета за сътрудничество между Сърбия и Гърция, очаквано през декември в Атина. Повишената динамика, наблюдавана в регионалния диалог на различни нива и в различни формати, поражда очаквания за още по-задълбочено и всеобхватно сътрудничество на Балканите.

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45