Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски университети канят български студенти

Образователна изложба на водещи висши учебни заведения от Русия се проведе за първи път в София от 15 до 17 ноември в Руския културно-информационен център. Своите програми и възможностите за безплатно обучение на български граждани представиха 12 университета от Москва, Санкт Петербург, Ростов на Дон, Иваново, Орел и Липецк. Събитието предизвика интереса както на абитуриенти, така и на български висши училища.

Откривайки събитието, посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров подчерта, че „в България има търсене на обучение в Русия, а българските вузове се интересуват от двустранно сътрудничество и развиване на съвместни образователни и научни програми.“

Програмата за прием на чуждестранни студенти в около 500 руски университети, финансирана от правителството на Русия, съществува от 2013 година. Над 800 български граждани се обучават по тази програма или вече са завършили обучението си. През 2019 година в руски университети са приети 225 български студенти, като България е на челно място по брой места в Европа и с всяка година квотата ѝ нараства.

Представителят на авторитетния Руски държавен университет за нефт и газ „И.М. Губкин“ Алексей Боков изтъкна предимствата му:

Университетът подготвя специалисти за петролната и газовата промишленост не само на Русия − наши абсолвенти работят във водещи компании в 125 държави. Неслучайно университетът вече трета година е на първо място в Русия по показателя трудоустрояване на завършилите още през първата година. При нас се обучават над 1900 чуждестранни студенти от 70 държави, има и българи, но желанието ни е те да бъдат повече.

Санктпетербургският държавен университет, един от най-старите и големи в Русия, има установени партньорски отношения със Софийския университет „Св. Климент Охридски“, сподели Екатерина Зимина, която отговаря за приема на чужденци и допълни:

При нас традиционно се обучават български граждани, ние активно си сътрудничим със Софийския университет по програми за обмен и основни образователни програми. Много се радваме да приемаме български студенти, като предлагаме образование на всички нива – за бакалаври, магистри, докторанти, подготвителни курсове, курсове по руски език, онлайн образование. За чужди граждани се провежда конкурс по документи, няма нужда да се идва в Санкт Петербург, за да се кандидатства. При нас се обучават около 30 хиляди студенти, около една пета са чужди студенти от 85 държави.

Южният федерален университет се надява да привлече български студенти освен с големия избор специалности и програми, също така и с географското си разположение и мекия климат, близък на българите:

За първи път сме в България и се надяваме да установим полезни контакти. Нашият университет като федерален включва отделни институти от Ростов на Дон и Таганрог, приемаме документи от чуждестранни кандидати без допълнителни заверки. Влизаме в топ-листата на най-големите висши училища в Русия, както и в световните рейтинги, − отбеляза Ирина Названова от катедра „Мениджмънт и иновационни технологии“.


Московският държавен строителен университет има договори за сътрудничество с Университета по архитектура, строителство и геодезия в София:

Ние реализираме съвместни научни и образователни проекти, готови сме да обучаваме студенти в различните степени и да приемаме преподавателски кадри от български университети за общи научни изследвания. Подготвяме специалисти за целия строителен цикъл, от производството на строителни материали до реставрацията на сгради − обекти на архитектурното наследство. Обучаваме и кадри за строителството на атомни централи. При нас учат 20 хиляди студенти, хиляда от тях са от чужбина. Чакаме и български студенти, – допълни директорът на Центъра по международно образование Елена Толстих.

Орловският държавен аграрен университет също отправя поглед към младите хора в България: Аграрният сектор е един от най-динамично развиващите се в Русия. Имаме доста чуждестранни студенти, надяваме се да станат повече и българите. Подготвяме специалисти не само по селскостопански направления, но и свързани специалности – икономика, строителство, техника. За първи път сме в България и се надяваме на връзки с колеги преди всичко от аграрни и технически вузове. Имаме вече контакт с Лесотехническия университет, надяваме се на обмен на студенти и преподаватели. Предимството на град Орел е, че се намира доста близо до Москва − 350 км, а южното разположение, по-спокойният начин на живот и по-ниските цени също са плюс, − смята Артур Жосан, завеждащ катедра в университета.

Желаещите да следват в Русия се регистрират и подават документи по интернет, като практиката показва, че за едно място се състезават трима кандидат-студенти от България. Приемът на документи стартира през ноември, уточниха от РКИЦ.


Снимки: bgr.rs.gov.ru/bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35