Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна DОN'T WASTE, TASTE

Български фестивал говори открито за проблема с хранителните отпадъци

Снимка: Ася Чанева

Знаете ли, че една трета от храната, отглеждана в световен мащаб, никога не се изяжда и отива на боклука. Спасяването на питателна храната от изхвърляне, би допринесло за преразпределението й към нуждаещите се. Това би помогнало за премахването на глада и недохранването. Според  статистиката близо 43 милиона души само в ЕС не могат да си позволят качествено хранене всеки втори ден.

От 15-ти ноември до 15-ти декември в София се провежда първият у нас фестивал, посветен на проблемите с хранителните отпадъци. Зад инициативата, наречена „Don’t waste, taste“, стоят три млади дами – победителката от третото издание на Мастър Шеф-България – Божана Кацарова, Елена Кузмова и Радина Бачева. 

Фестивалът има за цел да фокусира вниманието към проблемите на хранителното разхищение и последиците, които то създава за хората, икономиката и околната среда. Различни инициативи ще направят опит да повишат хранителната култура и осъзнатост на потребителите като дадат примери за намаляване на хранителния отпадък на територията на столицата. А защо не и да поставят началото на устойчиви практики в тази насока.

Първото издание на „Don’t waste, taste“ включва богата програма от над 70 събития – кулинарни, културни и социални. Повече от 40 ключови заведения в София се включват със специални менюта, а шеф готвачите им дават рецепти и съвети на желаещите да положат усилия за пълноценно оползотворяване на хранителните продукти.


Бъдещето е в ръцете на подрастващите, затова Фестивалът ще стигне и до тях със специални събития за най-малките в края на ноември. Сериозната тема за разхищението на храна, ще им бъде представена чрез игри и интересни обучения.



„Решихме, че ще е много хубаво да покажем добри примери по темата разхищение на храна. Не искаме да казваме, че  хората са лоши, – обяснява Елена Кузмова. – Надяваме се възможно най-много организации и заведения, които се припознават с каузата, да покажат своите добри практики. България вече е узряла за този проблем, за него трябва да се говори и хората да предлагат решения. ЕС казва, че до 2030 година боклукът, който се изхвърля трябва да се намали с 30 процента. Това означава, че искаме или не, много скоро България ще трябва да изпълнява регулации. Когато става дума за оползотворяване на храната без остатък не говорим за това, че на фестивала ще се предлагат боклуци за храна. Не, по-скоро ще се научим да използваме възможно най-много от хранителните продукти, например – листата на морковите и на целината да не се хвърлят, а да се използват за друго ястие и пр. Едно от  заведенията, включени във фестивала ще предлага сладолед от обелки от картофи. Много такива примери ще дадем. Искаме този проблем да достигне до възможно най-много хора. “

Снимки: Ася Чанева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Еврокомисията почти повтори препоръките си от 2023 г. за българското правосъдие

Еврокомисията представи годишния доклад за върховенството на закона в ЕС. Комисията отбелязва промените, приети в Конституцията на България. Остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се посочва в документа. В България,..

публикувано на 24.07.24 в 13:07

Ще се захлади и ще превалява, ще има летни бури с гръмотевици

В четвъртък  над страната ще премине студен фронт с облаци и валежи. Ще има краткотрайни, на места в Централна, Югозападна и Източна България интензивни дъждове с гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 16°...

публикувано на 24.07.24 в 12:53

Летните пожари – стихия, безхаберие или престъпност

През последните две седмици пожарите в България изпепелиха стотици хиляди декара с дървета, десетки къщи в Странджа пострадаха, цели стада бяха овъглени. Само големият пожар в Сакар и Свиленградско обхвана 100 000 декара насаждения. На практика..

публикувано на 24.07.24 в 12:40