За София като разпознаваема туристическа дестинация

Столицата на България става все по-привлекателна за туристи с различни интереси и потребности, а амбицията на местната управа е да превърне вековното културно-историческо наследство, разнообразните природни ресурси, богатия културен живот и множеството обекти за целогодишен бизнес в търсен и конкурентен туристически продукт. Това показва докладът „Туризъм и въздушен транспорт в София”, изготвен от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

От 2010 година насам се наблюдава стабилен ръст на туристите в София, особено забележим в периода 2016-2017 г., показват изследванията. За осем години броят на реализираните нощувки е нараснал повече от 2 пъти (от 1 120 755 през 2010 г. –на 2 488 490 през 2018 г.), като 2/3 от тях са се реализирали от чужденци.

Добрата транспортна свързаност води повече туристи в административния център на България – категоричен е Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на СОАПИ. Той коментира и доколко е реалистично второто място, което заема София в класация на една от водещите глобални платежни мрежи.


София, ако се позовем на доклада, става все по-разпознаваема туристическа дестинация, както сред европейските столици и големите европейски градове, така и сред столиците в региона. Един от факторите е все по-добрата свързаност – само за последните 4 години имаме 50 нови дестинации, които свързват с въздушен транспорт София с различни градове по света. България и София се възприемат като едни от най-сигурните места за туристи. Имаме и богат културен календар, над 30 големи международни събития годишно. Икономическото развитие също е фактор, допринасящ за по-интензивния поток. Така че, абсолютно заслужено е мястото, което София заема в класацията на платежната мрежа. След нея са градове като Лисабон и Париж, което показва, че се представяме много добре. Около 40% е делът на ваканционния туризъм, 40% – на бизнес туризма и около 16% – на конгресния.

Най-дълго в българската столица се задържат туристите от Италия, Испания, Израел и Великобритания – средно 2,2 дни, показва още докладът на СОАПИ, като средно на един турист в София се пада престой от 1,8 дни. За сравнение, средният престой общо за страната е 3,4 дни. Столичната управа и туристическата индустрия трябва да работят за задържане на туристите по-дълго време, категоричен е Владимир Данаилов.

От държавите с най-много туристи в София се отличават Италия, Германия, Израел, Гърция, Великобритания. Има и много голяма италианска общност в София, което обяснява и първата позиция на италианците – допълва Данаилов.– Средният приход от една нощувка през 2018 година е 87 лева, а средният приход от един турист в столицата – 151 лева. Средната цена на нощувка в хотелите с четири звезди е около 86 евро, а тази в петзвездния сегмент – 114 евро. Очаква се до 2021 година градът да разполага с още пет нови петзвездни хотела, а това със сигурност ще предизвиква и увеличение на цените на нощувките, което пък е добре за местния бизнес.

Влияние за повишаване на интереса към София оказва и подобряването на инфраструктурата в града, казва Владимир Данаилов и прогнозира, че популярността на българската столица като туристическа дестинация ще расте, а до две години тя ще се превърне и в много по-силна дестинация за конгресен туризъм.Още от категорията

Французин популяризира България с винени турове

Виненият туризъм е шанс България да привлече по-платежоспособни туристи, както и възможност да покаже, че не желае да бъде възприемана като евтина алкохолна дестинация. В това ни убеждава Гий Лабери – французин, който си е поставил за цел да..

публикувано на 17.01.20 в 11:51

Старият градски бит на Дупница „оживява“ във виртуалното пространство

Онлайн платформа „Градски виртуален музей“ ще разкрива стария градски бит в Дупница и района. Платформата е част от програма за трансгранично сътрудничество между гр. Дупница и   община Куманово в Северна Македония. В допълнение към виртуалния..

публикувано на 05.01.20 в 09:10

Музей на илюзионното изкуство ще радва туристите в село Момчиловци от есента на 2020 г.

Българският актьор и илюзионист Ненчо Илчев, роден в родопското село Момчиловци, създава музей на илюзионното изкуство там. Това ще е първият подобен музей у нас и се очаква да се превърне в още една от атракциите в смолянското село, известно по..

публикувано на 22.12.19 в 10:45