Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-новият филм на Теодор Ушев „Физика на тъгата” − ярък акцент в „Киномания – 2019“

Премиерата на„Физика на тъгата” − най-новия филм на Теодор Ушев, несъмнено е един от най-ярките акценти в „Киномания – 2019“. Създадена по едноименния роман на Георги Господинов, анимацията е с продължителност 27 минути и е озвучена от Доналд и Росиф Съдърланд. Във френската версия на филма гласовете също са на баща и син − Ксавие Долани и Манюел Тадрос. През септември и октомври творбата е представена на кинофестивали в САЩ и Канада, вече има шест международни награди, сред които специално отличие на Международния филмов фестивал в Торонто. Филмът е посветен на бащата на Теодор Ушев – покойния художник Асен Ушев. Сценарият не следва изцяло сюжетната линия на литературния първоизточник. И макар в него да има много автобиографични (за аниматора) моменти, той нарича творбата си „филм – лабиринт“, „капсула на времето“, „филм за онези, които се лутат по света, ненамерили себе си“... Устойчивата нишка е връзката баща – син, която присъства дори в подбора на гласовете, озвучили анимацията.


Българската премиера на „Физика на тъгата“ се състоя в зала № 1 на НДК, във вечер, посветена на Теодор Ушев, под наслов „Нарисувай ми тъга“. Преди прожекцията на филма българската публика стана свидетел на още една премиера − кино-концерт по „Четирите годишни времена” на Вивалди, продуциран от Университета по изкуства в Токио, осигурил специален софтуер. За представянето на музикално-визуалния проект от Япония пристигна екип, който да осигури синхрон между ритъма на картината и музиката, изпълнена на живо от „Quarto ансамбъл” със солист Иван Пенчев – цигулка.

Снимка: @clubPeroto

 Автори на експерименталните анимации към най-известното произведение на италианския композитор са световноизвестните аниматори Теодор Ушев (България/ Канада), Прит и Олга Парн (Естония), Арсуши Вада (Япония) и Анна Буданова (Русия).

Няколко часа по-рано, в клуб “Перото” в НДК, Даниел Ненчев организира среща-разговор с приятели и почитатели на Теодор Ушев и писателя Георги Господинов. Известни личности от света на киното и литературата споделиха свои мисли и виждания за творчеството на двамата световноизвестни артисти.

Всъщност, филмът- анимация „Физика на тъгата“ не е първата среща на двамата талантливи българи в киното.

Това беше един филм, между другото, около нашия проект с Тони и Влади (Антоанета Бачурова и Владимир Христозов). Говорехме за различни неща и те предложиха да направим филм по някой от кратките разкази на Георги Господинов – спомни си Тео Ушев. – Аз избрах „Сляпата Вайша“ и започнах работа върху филма. Намерих финансиране от Франция, финансирането от България още не беше дошло… Филмът беше номиниран за „Оскар“… Вече имахме финансиране от България… И така направихме още два филма заедно. Току-виж и четвърти, и пети сме подхванали.


Теодор Ушев разказа, че връзката между тях е направила негова съученичка от гимназията за сценични кадри, изкуствоведа Галина Лардева. След време Георги му разказал, че тя му препоръчала горещо да се запознае с художника, защото имат много общи неща. И макар да казват, че в началото е словото:

В нашия случай в началото беше чувствителността, – допълва Георги Господинов. – Тео е от Кюстендил, аз съм от Ямбол – малки градове, разпръснати някъде из България. Връзката между нас стана покрай „Физика на тъгата“. Когато излезе книгата, Тео ми написа… Има моменти, в които прочиташ нещо и някак знаеш, че с този човек ще се разберете от половин дума. Знаете ли кое е най-хубавото – много рядко в България малка общност или двама души продължават да работят заедно години и още не са се скарали, или още не са ги скарали. Дано така продължи! Има нещо много хубаво, казано от Мирон Иванов, мисля, един позабравен писател: „Най-великото за Нотр Дам – тя е строена около 400 години – е, че четири века тези хора са били на едно и също мнение. Няколко поколения да предават едно на друго малкото, което са направили, а да не се карат, да не го разтурят… Така се строят катедрали.

Снимка: БТА

На срещата със своите почитатели авторите оставиха вероятно стотици автографи върху екземпляри от осмото издание на „Физика на тъгата“ − книгата на Георги Господинов с илюстрации от Теодор Ушев.


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15