Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Банско филм фест“ среща публиката със световни звезди на алпинизма и екстремните спортове

За поредна година, почитателите на екстремното кино и спорт имат възможност да си подарят пет незабравими дни, изпълнени с множество събития, посветени на тяхната страст. Повече от 90 филма от над 35 държави са част от филмовата програма на 19-тото издание на „Банско филм фест“, който започва днес и продължава до 24 ноември. За първи път сред тях има ленти от Перу, Мексико и Литва. Като съпътстващи събития са предвидени изложби, дискусии и специална детска програма. В интервю за Радио България, директорът на фестивала Натали Петрова припомни какъв е бил замисълът на първото издание на форума:

Доайенът на българския алпинизъм и екстремни спортове Петър Атанасов, който ни напусна миналата година, вложи душа, сърце, знания и контакти в създаването на най-големия кинофорум за планини, екстремни спортове, приключения и пътешествия в тази част на Европа. Когато решихме да създадем кинофестивала, идеята ни беше да издирим и съберем българските филми, които да покажем на новите поколения. България има емблематични филмови заглавия, режисьори, оператори, печелили награди по света, които заслужават да бъдат показани. Бяхме много щастливи, че успяхме да съберем може би 80 % от тези филми. Първият фестивал беше своеобразен преглед на българското документално планинарско кино. Той нямаше конкурсен характер и жури. Още от второто си издание обаче, фестивалът вдигна нивото си, показвайки голям брой филми от света, които привлякоха интереса и получиха награди от международно жури.

Всяка година фокусът на кинофестивала е различен. Този път, една от темите му е посветена на 90-годишния юбилей на алпинизма и пещерното движение в България. Друг акцент е водата, с която са свързани два открити урока в рамките на детската програма – "Кръговратът на водата" и "Моретата и океаните на Европа". Специална място е отредено за събитията, свързани с бележити годишнини, като 85 години от първото изкачване на Северната стена на втория по височина връх в България – пиринския Вихрен (2914 м.) от германските алпинисти Хайнрих Ауер и Бернхард Мозл, 10-годишнината от изкачването на Иван Кожухаров и приятели на Мон Блан, както и 30-годишнината от гибелта на втория човек, покорил всички осемхилядници - полякът Йежи Кукучка.

Част от филмите на тазгодишното издание на „Банско филм фест“ са свързани с бита, изкуството, религията и културата на планинските народи. Пъстрата филмова програма не е единствената изненада, очакваща вярната му публика. Предстоят срещи с някои от най-известните алпинисти и екстремни спортисти, които гостуват в пиринското градче.

Тази година наши гости са французина Патрис Франчески – първият човек, който прави околосветска обиколка с мото- делтапланер – споделя Натали Петрова.– За мен лично обаче, най-важното от неговата визитка са хуманитарните му мисии в Сомалия, Босна, Папуа и Нова Гвинея. Италианците Алесандро Гоня – един от най-големите алпинисти, автор на над 60 книги и Симон Гитл – носител на наградата за алпинист на годината за 2016 година, испанецът Алекс Чикон – един от най-добрите алпинисти, поставил си за цел да изкачи всички 8-хилядници без кислород през зимата. Сред другите имена, личат тези на французина Франк Васюр – световно изявен пещерен водолаз, инструктор и треньор по гмуркане в пещери, полякът Кшищов Виелицки – петия човек, изкачил всички 8-хилядници, автор на първото зимно изкачване на Еверест, французинът Анселм Бо – пионер на екстремни ски, обучаващ планински водачи във Франция и по света.

Интерес към културното събитие проявяват все повече българи, както и гости от съседните държави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37