Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес празнуваме Деня на християнското семейство

125 двойки – “ветерани” в съпружеския съюз, подновиха брачните си клетви в Разлог

Снимка: архив

На този ден малката Мария била заведена от родителите си в Йерусалимския храм, за да служи на Бог. Събитието, описано в Свещеното писание, днес е известно като Въведение Богородично и се празнува от християните по целия свят.

В българския народен календар, денят в който православната църква отбелязва влизането в храма на Божията майка, е обявен за Ден на християнското семейство. Затова и в навечерието на празника вече 34 години разлогчани налагат една традиция – да празнуват сребърните и златните сватби на брачните двойки в своя район.

Има много годишнини в живота на семейството, но като че ли най-предпочитани са тези, когато мъжът и жената са споделили заедно четвърт и половин век, казва Рени Рачева, директор на обредния дом града. През т.г. 125 двойки имат сребърен и златен юбилей и всички те го отпразнуваха на тържество, организирано от Общината и обредния дом.

Юбилярите се посрещат с китка здравец от най-младото семейство в града и като на истинска сватба минават под арка и получават поздравления – разказва за традициите Рени Рачева. – Златните двойки пристигат с пита хляб – и можете да си представите с какви вълнения и радост е омесена. В специален съд носят и огън, който предават на сребърните юбиляри като символ на любовта. А те, от своя страна, го дават на най-младото семейство, за да им е топло семейното огнище и да им е сладък хлябът. После всички юбиляри се подписват в летописната книга, която водим още от 1985 г. Кметът на община Разлог също присъства на събитието и връчва брачните свидетелства – красиво изработени, макар и само с морална стойност. И тъй като градоначалникът изпълнява ролята и на символичен кум, сватбарите го даруват с кърпа, след което той повежда кумовото хоро.


Рени Рачева добавя, че й е трудно да преброи двойките, чествали своето дълголетие в брака. По думите й, само златните семейства наброявали около 50 всяка година, затова и се наложило да открият втора летописна книга. 

Как се отразява на семействата подновяването на брачните обети?

Много хубаво, много свежо, много положително – отговаря директорката на обредния дом. – На двойките направо им грейват очите. После ги срещам – и те са се възродили тези хора. А “сребърните”, виждайки умилението в очите на златните юбиляри, като че ли придобиват по-голяма сила да продължат напред, защото все още са млади хора.

В Разлог семействата са здрави, твърди още Рени Рачева. Всички са преминали през трудни години, но въпреки това са съхранили жива магията на любовта, тъй като са построили съжителството си върху три основни добродетели – взаимно доверие, компромис и прошка. За съжаление, все по-малко хора днес приемат семейството за ценност и може би след десетина години нещата съвсем ще тръгнат на залез, прогнозира тя.

Промени се времето, промениха се и ценностите – и хората, улисани във всекидневието, забравят, че имат толкова специален празник. Усещам го по двойките, които идват да се записват за това мило тържество и които ни благодарят, че ги връщаме назад и спомените им избухват в тях. По-младите обаче, на които им предстои семеен път, тръгват с други нагласи – какво още да постигнат, какво по-луксозно жилище да си купят. При тях материалните неща стоят по-напред, отколкото да съхранят традициите, семейството, любовта. И като че ли не осъзнават, че бракът е отговорност и че да обичаш един човек означава всичко. Грижа за него, споделяне, понякога дори болка.

Този ценен опит все още го пазят бабите и дядовците ни. И ако младите по-често се обръщат към тях за съвет, не само ще почувстват корените си, но и ще се научат на отговорност в семейството, заключава Рени Рачева.

Снимки: архив и Община Разлог




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 60% от хората в България живеят с недостиг на средства за издръжка

Малко над 1450 лв. са необходими на един работещ и живеещ в едночленно семейство, и общо 2616 лв. пък трябват за месечната издръжка за тричленно семейство, какъвто е в момента моделът на повечето от домакинствата в България (двама работещи възрастни и едно..

публикувано на 23.04.24 в 14:45
Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05