Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иконите разкриват красотата си в специализирано издание за незрящи хора

4
Снимка: dveri.bg

Християните носят Господ в сърцето си, но и жадуват да се докоснат до Боговдъхновеното изкуство чрез красотата на музикалните произведения и образите на светците. Посветилите се на църковно служение пък се опитват да намерят пътя до жадната за Бога душа, за да посеят и укрепят в нея зрънцето на вярата.

Прегърнали мисията Божията истина да достигне до всеки човек, Центърът за образователни инициативи „Двери” и Западно- и Средноевропейската епархия, в присъствието на патриарх Неофит, представиха сборника „Иконите разказват”, предназначен за незрящите хора. Изданието показва 12 адаптирани икони и свещени изображения от Рилския манастир и на брайлово писмо разказва за евангелския произход и значение на основните християнски празници. За първи път хората със зрителни проблеми могат да докоснат нарисуваните чрез релеф образи и да придобият представа за религиозната живопис.



Книгата „Иконите разказват” дава възможност на физически слепите хора да се докоснат до света на православната икона, да видят с духовните си очи нейната красота и да разберат посланията, които тя отправя към нас – казва Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. − Това издание е нашият опит да споделим с тях невидимата за очите благодат на Божието царство, да ги запознаем с личността на Иисус Христос така, както го описват Боговдъхновените иконографи на Рилската света обител. Надявам се тази книга да е едно добро начало за плодотворна мисия сред незрящите наши сънародници.

Книгата „стъпва” върху друг сборник – „21 икони от Рилския манастир”, от които са избрани изображенията и са разказани образно, включително и чрез аудио глас.



Представени са две от най-красивите икони на Рилския манастир – на Христос и на Света Богородица Всецарица – разказва Златина Каравълчева от Центъра за образователни инициативи „Двери”. – Останалите десет изобразяват най-големите Господски и Богородични празници, сред които Въведение Богородично, Рождество и Възкресение Христово, Петдесетница. Интересното е, че тези икони са малко познати на редовните посетители и дори на самото братство, тъй като се намират на високо място в иконостаса, на един от страничните параклиси на Съборния храм. Но със съдействието на монасите те бяха свалени и показани след реставрация в целия им блясък. С нашето уникално издание за незрящи ние вече имаме прокарана пътека и си заслужава църковните музеи да помислят за представянето на икони с кратко описание на брайлово писмо. На Запад вече има много галерии, които въвеждат тази практика, и не е толкова трудно осъществимо.

Проповедта е много важна за незрящите хора, но тя трябва да бъде придружена и с онагледяване чрез релефни изображения, смята Диана Томова, учителка по религия в Училището за слепи деца „Луи Брайл” и автор на идеята за сборника.


Преди доста години тук беше Йерусалимската икона – мисля, че и ти също беше, нали – обръща се тя към някогашната си ученичка Ваня Димитрова, днес 29-годишна редакторка и музикантка. − Тя беше дете, когато заведохме половината училище да се поклони пред иконата. Тогава едно от децата ме попита дали може да я пипне и аз му казах: „Всъщност ще пипнеш стъкло и няма да разбереш нищо, трябва някой да ти разкаже в детайли какво има на иконата.” Докато в нашата книга – макар че зрителните представи не могат да се сравняват с осезанието, чрез докосването на релефа могат да се разберат доста неща.

Ако може да допълня – включва се в разговора и Ваня. − Докосването не може напълно да компенсира зрението, но все пак е вълнуващо да пипнеш, да знаеш къде е десницата на Господа, който благославя. И да целунеш точно нея, а не някъде долу на стъклото, където няма нищо. Специално за Йерусалимската икона си спомням − аз тогава бях в трети клас и усетих колко силна е благодатта. Но дори и да не можеш да се докоснеш, Божията сила от иконата действа на душата.


Снимки: dveri.bg и Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58