Бял елен се превърна в медийна сензация

Новината за бял елен, видян в Карловския регион обиколи всички български медии и провокира стотици хора да предприемат разходки в гората и поляните край село Московец, с надежда да зърнат красивото животно. Подобно на бялата лястовица, която в българската литература е символ на надеждата за здраве и по-добър живот, народното поверие отрежда на белия елен силата да привлича нова любов. По думите на директора на пловдивския Природонаучен музей д-р Огнян Тодоров, белият елен е рядко срещано явление и най-вероятно става въпрос за животно-албинос.

Благородният елен /Cervus elaphus/ е ценен дивеч, чиято популация в България е стабилна и наброява близо 30 хиляди екземпляра, като се полагат специални грижи за поддържане на вида. В много страни по света, включително и у нас, той е търсен ловен обект, но разрешени за лов са само мъжките екземпляри и то в определен кратък период от годината. Трофей за ловците са еленските рога, като в България е отстрелян световният рекорд на трофей от благороден елен, с оценка 273.6 точки по CIC.

Още от категорията

Около 2000 студенти ще прекарат празника си в Пампорово

В навечерието на студентския празник и третото издание на 8-декемврийския фестивал, планинският курорт Пампорово очаква да пристигнат около 2000 студенти от цялата страна. За двудневния студентски фестивал е направена специална парти шатра с..

публикувано на 07.12.19 в 08:30

Педиатричната грижа – проблемно звено в българското здравеопазване

Истински наболяла тема в последните седмици, стотици заклеймяващи коментари и най-вече липса на доверие и уважение към най-хуманната професия в областта на здравеопазването – педиатрията, провокира интервюто с д-р Жана Станева. Педиатър и..

публикувано на 06.12.19 в 12:28

Почина емблематичната за българския театър актриса Стоянка Мутафова

Тази сутрин на 97-годишна възраст си отиде емблематичната за българския театър и кино актриса Стоянка Мутафова. През последните седмици тя беше в болница след проблеми с жлъчката, които наложиха операция. Истинското име на актрисата е Стояна, но след като..

публикувано на 06.12.19 в 10:53