Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът Next Step събира утвърдени български джаз музиканти

Мирослав Турийски (пиано) и Христо Йоцов (ударни) през годините са доказали своя талант като изпълнители и композитори. Познаваме ги от редица проекти (включително и съвместни), записи на авторска музика, участия в джаз фестивали и други музикални събития. През ноември „градът на Тепетата“ бе домакин на поредното, пето издание на Пловдив джаз фест. Заедно с основната програма, беше предвидена сцена и за нови, български джаз проекти. Един от тях бе на Мирослав Турийски и Христо Йоцов - Next Step. В него двамата джазмени участват и като автори, и като инструменталисти. Повече ще разберем от Мирослав Турийски:


Нашият проект вече малко остаря, тъй като стартира преди повече от три години, по идея на Христо Йоцов. Тогава той ми предложи да се съберем и да свирим без басист, а само с китарата на Николай Карагеоргиев. Дни след това, Христо ми изпрати първите три композиции, които вече беше написал за този бъдещ тогава албум. Много бързо се разви Next Step, тъй като Христо Йоцов е продуктивен като композитор, освен че е и прекрасен музикант. Аз също написах няколко композиции и решихме (след като имаме толкова пиеси) да ги издадем. Но процесът беше бавен. Направихме албума и решихме да изчакаме Пловдив джаз фест като подходяща платформа за представянето му.

Next Step съдържа девет пиеси – четири са на Христо Йоцов, а останалите са на Мирослав Турийски. Във времето към тримата, заедно с китаристаНиколай Карагеоргиев, съвсем случайно се присъединява и саксофонистът Владимир Кърпаров, който от десетилетия живее и твори в Германия.


По времето на нашата работа по албума, Владо Кърпаров беше в Пловдив, а той рядко се връща в България. Освен това вече имахме и дата за концерт, затова му предложихме да свири с нас. За него не беше проблем да се включи към триото ни, тъй като Владо е много талантлив и може да изпълнява абсолютно всякакъв вид музика. Допаднаха му нашите композиции, той ги изпълни блестящо, при това без репетиции.Получи се много добре. Тогава решихме да поканим Димитър Льолев, друг прекрасен саксофонист, който за наше щастие живее в България. С него свирим от години в различни състави и проекти. И така се получи квартет.

През 2020 година четиримата музиканти ще представят Next Step на различни фестивали и сцени у нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15