Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа симфония от Петко Стайнов ще звучи за първи път от половин век насам

Известни изпълнители от Софийската филхармония и млади таланти от Филхармония “Пионер“ днес ще изнесат концерт в зала „България“ под мотото „Рамо до рамо“. От няколко години поредицата събира представители на двата оркестрови състава в интересни програми. Този път в афиша е Концертът за цигулка и оркестър от П. И. Чайковски със солист Филип Филипов и Симфония № 1 от Петко Стайнов. Диригент е Христо Христов, който от няколко месеца работи с младежкия оркестър. Това ще бъде и първият му официален концерт като диригент на „Пионер“. Инструменталният концерт, който ще прозвучи, е едно от най-често изпълняваните произведения на великия руски композитор. Колкото до симфонията от българския класик, трябва да кажем, че тя е малко позната дори на специалистите. Според организаторите, не е изпълнявана повече от половин век. Последният запис, регистриран в БНР е от честването на 70-годишнината на композитора.

Ето и малко история: Петко Стайнов завършва творбата през 1945-а, когато е почти 50-годишен. Преди това вече е натрупал сериозен опит в областта на хоровата музика, дори остава в нашата история като основоположник на хоровата балада. До средата на 40-те години на ХХ век е създал и немалко произведения за симфоничен оркестър - „Симфонично скерцо“, увертюра „Балкан“, поемите „Легенда“ и „Тракия“, сюитата „Приказка“… И изключително популярната сюита „Тракийски танци“, една от първите му композиции след като завършва консерватория в Дрезден и с завръща в родния Казанлък. Сюитата „Тракийски танци“ или отделни части от нея са част от репертоара на всички български оркестри, включително и на Филхармония „Пионер“. С нея младите музиканти безброй пъти са печелили аплодисментите на публиката у нас и извън страната ни. Още от времето, когато на пулта беше проф. Влади Симеонов – известен български диригент и педагог, основал детско-юношеския състав през 1952 г.

Без да пренебрегваме соловия концерт, който ще прозвучи в изпълнението на един наистина много талантлив и успешен млад цигулар, присъствието на Първа симфония от Петко Стайнов в програмата е истинско събитие. „Произведението е мащабно, звучността е българска – и като мелодика, и като метроритмична организация. Заслужава си да се чуе“ – твърди доц. Александър Пешев, артистичен директор на Филхармония „Пионер“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10