Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици представиха технологични и артистични творения от бъдещето

Те живеят в бъдещето и населяват високотехнологичния си свят с помощници, които програмират в името на благородни цели – чиста природа, облагородени градове, хуманни отношения. И тъй като не си поставят граници, още в невръстна възраст се превръщат в творци на заобикалящата ги среда.

Петдесет ученици представиха на сесия, организирана от Ученическия институт на БАН, научни разработки в различни области. Първата награда спечелиха участниците в клуба по роботика в Неврокопската професионална гимназия “Димитър Талев”, в Гоце Делчев, с проекта си “Умен парник”. Те получиха и предложение да построят своето изобретение в учебната ботаническа градина в Пловдив.


Нашият парник е съвкупност от няколко автоматизирани системи – за капково напояване, за контрол на температурата и влажността на въздуха, както и на влажността и нивото на pH в почвата – обяснява гимназистката Мария Савова. – Освен това имаме допълнително осветление, което подпомага фотосинтезата. Създали сме също така интерфейс, който представлява меню с включени подправки и други растения. Чрез него потребителят сам избира какво да отглежда - например босилек и девесил, тъй като са близки по параметри. Веднъж избрани, системата автоматично създава най-благоприятните условия за тях и на практика сама отглежда различните посеви и растения. Накрая единственото, което се изисква от потребителя, е да ги набере и да ги консумира.

Парникът може да бъде поставен и на балкона, и на двора в зависимост от своя мащаб. В него може да се отглеждат едновременно подправки и различни зеленчуци, например краставици и домати, тъй като системата осигурява условията за всяко едно от тях.

“Легометач” – така наричат своя легоробот за почистване на алеи и паркове учениците от Профилираната гимназия “Найден Геров” в Лом.


Това е легоробот, който премахва боклуците и автоматизира почистването на улиците – разказва Алекзандър Владимиров.

Той си служи с няколко основни компонента – ориентира се в пространството чрез сензори, с помощта на четки захваща различните обекти, разполага също така с лопатка за вземане на предметите и кошница. Легороботът може да събира абсолютно всичко, което попадне на пътя му, а и да помага за обезопасяването и по-приятната среда на града. Ако са по-чисти улиците, повече хора ще излязат с велосипедите си – без да се натъкват на трънчета, пирони и стъкла, тъй като роботът ще ги е събрал.  

Младите изобретатели работят и върху робот, който разделно да събира отпадъците. Учениците вече предизвикват интерес с разработките си от страна на фирми в родния им град.

През лятото, запалени по технологиите, младежи от цялата страна се събраха на робоакадемия в Гоце Делчев. В основата й стои учителят от Неврокопската гимназия инж. Атанас Савов, който вдъхновява учениците си да дават живот на роботизирани системи. Една от разработките им – за отопление чрез използването на слънчевите лъчи, вече замества парното в кабинета по роботика в училището, а друга е на път да рационализира пресмятането на количеството използван боклук от домакинствата.

Проектът ни цели във всеки момент да се знае кой контейнер е за изхвърляне – казва той. - По този начин ще се икономисват разходи, а фирмата, натоварена със сметоизвозването, няма да се разкарва напразно рано сутрин. Има и друга опция, свързана с таксата за смет, която у нас сега е обвързана с данъчната оценка на имота. В други държави обаче тя зависи от количеството боклук на съответния потребител и ние имаме идеята как да въведем подобен начин на отчитане. А това може да стане чрез допиране на карта или телефон с въведен определен код до контейнера – по този начин той ще се отворя и ще претегля количеството изхвърлен отпадък за деня, месеца, годината.

И докато изобретателите представяха своята визия за бъдещето, чрез творения на стройно подредения си и логично организиран свят, младите художници показаха във фоайето на БАН артистичната си интерпретация на хора, сгради, улици, въображаеми образи и идеи.


Снимки: Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Няма да останем безучастни към отказа на РСМ да впише българите в Конституцията

“Новоизбраният премиер на РСМ избра конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу..

публикувано на 25.06.24 в 14:28

Втори ден на консултации при президента за съставяне на нов кабинет

На втория ден от консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов изрази увереност, че е възможно да има кабинет в рамките на новото Народно събрание. Той аргументира..

публикувано на 25.06.24 в 14:02

Кремълската дезинформация е сред главните инструменти за вътрешнополитическите процеси у нас

Последните избори преминаха под сянката на кремълската дезинформация, която е един от главните инструменти за вътрешнополитическите процеси в страната ни, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов на кръглата маса “Изграждане на..

публикувано на 25.06.24 в 13:45