Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грижата за околната среда и климата е във фокуса на новата ОСП

Снимка: recap-h2020.eu

Една от основните цели на новата обща селскостопанска политика (ОСП 2021-2027 г.) е грижата  за околната среда и климата. Това стана ясно по време на официалното представяне на SWOT анализа за околна среда и климат, изготвен от Аграрния университет в Пловдив. Сред специфичните цели, заложени в регламента за новата ОСП, са приносът за смекчаване на последиците от климатичните  промени и адаптацията към тях, както и насърчаване на устойчивото развитие и ефективно управление на природните ресурси като вода, почва и въздух. Защитата на биоразнообразието, подобряването на екосистемните услуги и опазването на местообитанията и ландшафта и устойчиво горско стопанство също са неразделна част от бъдещата рамка на ОСП. Ангажимент на страната ни е да създаде доброволни еко-схеми за земеделските производители, които да  включват стимули и възнаграждения за селскостопански практики, благоприятни за околната среда и климата. На събитието в Пловдив асоциациите от земеделския бранш представиха добри земеделски екологични практики, които са свързани с по-устойчиво екологосъобразно земеделие за всеки от секторите на селското стопанство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Липсата на ясна политическа посока и приоритети овластява администрацията

"Държавен служител не е мръсна дума" – с такъв лозунг в началото на април протестираха държавните служители под прозорците на властта. Причината беше драстичното изоставане във възнагражденията на служителите в държавната администрация спрямо средната..

публикувано на 12.06.24 в 11:50

България ще участва в Tourism Expo Japan 2024

По инициатива на посолството на България в Япония тази година страната ще бъде представена с национален щанд на Международното туристическо изложение Tourism Expo Japan 2024, което ще се проведе в японската столица Токио. Туристическото..

публикувано на 12.06.24 в 09:05
Снимка: Facebook / Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Езикът на европейското право е в основата на най-старата специализирана магистърска програма в България

В разгара на тазгодишната кандидат студентска кампания сякаш риторичен звучи въпросът - коя ще бъде най-желаната специалност в Софийския университет "Св. Климент Охридски". За последните четири години безапелационен избор номер едно в желанията на..

публикувано на 11.06.24 в 10:40