Права за ползванеrc="//platform-api.sharethis.com/js/sharethis.js#property=598acd0de2587a0012539f76&product=inline-share-buttons">
Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Свети Никола коня кове“

Никулден в народните песни и легенди

Дойде ли декември, в България празниците сякаш стават повече от делниците. Независимо от грамадата спешни задачи, обичайни за времето преди Коледа, "вълната" от имени дни и всякакви поводи за празнуване ни "завъртат" в своя ритъм. Първият голям ден от предколедната поредица е 6 декември. На тази дата православието почита Св. Николай Мирликийски Чудотворец, когото църквата възхвалява като „правило вери и образ кротости“ (правило на вярата и образец на кротостта).

Разположен календарно около средата на Коледните пости, Никулден е сред най-обичаните и тачени християнски и народни празници. Своя професионален празник отбелязват банкери, моряци и риболовци, имен ден е на над 200 000 българи. И до днес на трапезата задължително присъства пълнен шаран или друго традиционно рибно ястие, варена царевица, жито или булгур, обреден хляб.

Както повечето християнски светци, Св. Никола е получил свой образ в народната традиция – едно от многобройните доказателства за чудодейната сила на фолклора да приобщава и надгражда върху древните пластове на човешката мъдрост. Според вярванията, когато създал земята, Господ събрал петима братя-светци и на всеки дал да управлява някоя от стихиите. На свети Никола се паднали морета, реки и езера. В народните песни, приказки и предания, св. Никола е повелител на морските дълбини и на техните обитатели, на морските бури и хали, покровител на моряци и рибари. Тези представи напълно отговарят на преданието за чудодейното спасяване на моряци по време на страховита буря, описано в житието на светеца.

В някои народни песни свети Никола има крила и не само стига до морското дъно, но може и да лети нависоко. Готов е всеки миг да се притече на помощ, ако някой е в беда. Описан е и като красив юнак, който стяга коня си, и като старец, от чиято брада пада сняг. Според друга легенда, когато Господ събрал петимата братя, на свети Никола се паднали „служба и трапеза“. В българската обичайна практика „служба“ е празник, посветен на християнски светец, почитан като покровител на отделен човек или на цялото семейство, род, общност. У нас редица селища поддържат тези традиции. Свети Никола е патрон на гр. Бургас, както и на редица други селища по Черноморието.

Във фолклоризирания образ на светеца изследователите откриват и черти на митичния човек-змей, който може да е с едната си душа на едно място, а с другата – където поиска. Видният български етнограф Димитър Маринов е записал подобни разкази и песни. Според тях, когато бил на трапеза, а в морето се появи опасност за някого, свети Никола не напускал трапезата, а заспивал. Всъщност това „заспиване“ му давало възможност с едната си душа да отлети и да спаси хората, изпаднали в беда. Димитър Маринов цитира песен, която се изпълнявала на Никулден по време на празничната трапеза. В нея се разказва как „свети Никола коня кове“, за да отиде на погача, заедно с „вси светии“, защото се е родил Млада Бога. Когато отишли при Богородица, светиите седнали на трапезата. Свети Никола взел златната чаша, която му дал свети Василий, но заспал и изпуснал чашата. Миг преди да се разлее виното, той я уловил. След това обяснил, че не е заспал, а се е „пренесъл“ да укроти силни бури да спаси три гемии.

Свети Никола се приема и за покровител на семейството, на дома, имота и стоката.


Снимки: БТА и БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05