Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Малтийският орден – 25 години дипломатически отношения

Снимка: vaticannews.va

Очаква се на официално посещение в България между 10 и 13 декември, да пристигне Великият магистър на Суверенния военен малтийски орден Джакомо далла Торе дел Темпио ди Сангуинето. В програмата му са предвидени срещи с президента и други представители на властта, с които да обсъди взаимоотношенията с Малтийския орден като хуманитарна организация. Сътрудничеството със Суверенният военен орден на Малта не е необичайно, тъй като България поддържа дипломатически отношения с малката държава вече 25 години. От 2007 г. до ненадейната му кончина в началото на тази година, посланик на Ордена в нашата страна бе Негово Превъзходителство д-р Камило Дзуколи. В рамките на мандата му Малтийският орден реализира над 460 доброволчески мисии у нас. Любопитен факт от живота му е, че още преди да приеме дипломатическата мисия в страната ни, той прави голяма услуга на България, убеждавайки италианските депутати да ратифицират договора за присъединяване на България към ЕС. Това се случва на 22 декември 2005 г, когато той е секретар на Густаво Селва – шеф на парламентарната комисия по външна политика. От месец юни тази година, мястото му като посланик в България заема неговата съпруга Урсула Хьофтер Дзуколи.

Регистрираните членове на ордена са 13 000, а доброволците му са над 80 000 в цял свят. За благотворителните каузи, на които се посвещават те у нас, разказва един от тях – Кристиян Либих:


Дейността ни е свързана с организирането на творчески ваканции за деца без родители. С тях посещаваме различни забележителности в България, за които те пишат есета или рисуват картини. Освен това три пъти седмично раздаваме топла храна в католическия манастир на сестрите евхаристинки. Участвахме активно в приготовленията на визитата и в самото посрещане на Негово светейшество папата в България. Нашите доброволци помагаха на много трудноподвижни хора да се приближат по-близо до папата, раздавахме храна и вода. Посещението бе едно прекрасно събитие за всички българи, независимо от тяхното вероизповедание. Ние правим редица дарения на линейки и медицинска апаратура за болници в цяла България, като приоритет за нас са малките населени места. През следващата година, доброволците се надяват да сбъднат мечтата си да имат собствена социална кухня, в която да хранят хора в нужда, особено през зимните месеци. Надяваме се тя да бъде в католическия манастир или някъде другаде, където биха на приютили или осигурили място за такава. Би било чудесно на по-късен етап да се работи и за приют, където да подслоним хора, останали без дом, но на първо време, нека направим кухнята – добавя Либих.

Създаден като орден на рицарите хоспиталиери от Жерар Том, който става и негов първи Велик магистър, той има своя мисия, която остава непроменена и до днес – „Защита на Вярата и помощ на бедните и страдащите“. Малко след създаването му Орденът се установява на остров Родос и остров Малта, но по-късно централата му е преместена в Рим, където е и до днес. Характерна особеност на Малтийския орден е и неговият юридически статут, който му отрежда място както сред суверенните държави, така и сред организациите с хуманитарна и благотворителна цел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34

Слънчево време с превалявания на места

В петък ще преобладава слънчево време. Следобед над западните и централните части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за София – около 34°...

публикувано на 15.08.24 в 19:05