Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миналото се докосва до бъдещето чрез коледните картички

Музеят в Горна Оряховица притежава най-голямата колекция коледни картички в България

„Днес ида да ви честитя Новата година и да ви известя, че приех любезния ви портрет. Пожелавам ви такива срещи за Нова година“ – гласи послание от 30 декември 1905 г. На картинката са изобразени прегърнати млади хора в традиционно баварско облекло, а картичката е част от богатата колекция на Историческия музей в Горна Оряховица, наброяваща над 4 хиляди екземпляра войнишки, великденски и, разбира се, коледни и новогодишни пощенски картички.


Картичките носят посланието на своя подател на руски, български, френски, немски. Днес можем да узнаем неговите тревоги, надежди и мечти – казва Теменуга Йорданова.

Наред с класическите религиозни сюжети, празничните картини в началото на 20 век са свързани с красиви девойки, усмихнати коминочистачи, зимни пейзажи, семейства, събрали се пред новогодишната елха, приказни герои, носещи подаръци. Има и такива, които сами говорят за времето си, като картичката с деца в молитвена поза, а под елхата вместо подарък стои сабя. Датата е 24 декември 1907 – годината на Балканската война.


Една от любимите ми картички е на деца, играещи в снега, облечени в шарени дрешки, които хвърлят трохи на птиците.

В България изпращането на коледни картички се превръща в мода почти едновременно с останалата част от Европа – в края на 19 и началото на 20 век. Но те са известни още по времето на Османската империя в крайдунавските градове Русе, Видин и Лом, където пристигат с поща от Виена. Първите са били черно-бели, впоследствие започват да ги оцветяват.

Фамилията на княз Фердинанд Сакскобургготски се записва в историята с появата на първата илюстрована картичка в Княжество България. Това става през 1896 година по случай покръстването на престолонаследника в православната вяра. Става ясно, че е коледна само от посланието, изписано на гърба ѝ.

На нея е изобразен малкият Борис. Тя не се съхранява в музея в Горна Оряховица, но е ценна за България. След 1898 г. картичката с лика на Борис започва да се издава почти всяка година и хората я приемат като коледна – разказва Теменуга Йорданова. – Фердинанд полага началото и на фамилната колекция от поздравителни картички, допълвана след абдикацията му от цар Борис III, а по-късно и от Симеон II. Дело на три поколения, тази колекция е една от най-богатите в света, печелила е редица международни награди и продължава да се поддържа от бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

Първата коледна картичка, Англия, 1843 г.Във фонда на Историческия музей в Горна Оряховица се съхраняват 1589 коледни картички. Те са различни, имат многостранно тълкуване за периода, в който се изпращат. Кои са най-нестандартните и интересни?

Можем да ги разделим в няколко категории – отговаря г-жа Йорданова. – В първата влиза най-старата с коледно послание, с дата 2 януари 1903 г., на която е изобразена лодка в морето. Във втората категория влиза една от най-ценните картички – с лика на юношата Борис III във военна униформа от 1912 г. В третата категория можем да включим най-старата с изображения на деца, теглещи шейна и новогодишно послание от 1917 г.

В България масовото изпращане на картички започва след Втората световна война. Сред изображенията изпъкват заводи и родното ТКЗС, а сред пожеланията – апелите за мир и социализъм. Има картички с новогодишен поздрав от 1906 до 1922 година, от които необичайни на пръв поглед са разходка в гората, статуя на майка с деца, Наполеон и поздрав от казармата. Но независимо как е поднесен поздравът, от картичките винаги личат искрените благопожелания за настъпващите празници.

Тоталитарният режим у нас изтласква от пазара и от съзнанието на атеистичната младеж идеята за Дядо Коледа, подменена с Дядо Мраз. Евангелският дух напълно изчезва. Едва през 1976 година Български пощи издават първата честитка от 1 стотинка, с образа на Дядо Мраз.


Днес все по-често изпращаме дигитални картички, което говори, че миналото успява да се докосне до бъдещето. И макар че изпращането на картичките не е в първоначалния смисъл, то отново докосва хората и им припомня да бъдат добри не само по празниците. Искам да се обърна към слушателите на „Радио България“ да отворят една нова страница в живота си, на която посланията да са за здраве, щастие и благодат на тях и семействата им. Нека забързаното ежедневие не позволява на традициите да отмират ! – пожелава от сърце Теменуга Йорданова.

Снимките са предоставени от Исторически музей - Горна Оряховица




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Банско открива летния туристически сезон

Отдих, далече от тълпите в летните курорти, разходки в планината, възможности за преходи пеша или с електрически велосипеди – всичко това очаква туристите от днес в Банско. Курортът в Пирин планина ще изненада постителите си през лятото с много..

публикувано на 29.06.24 в 09:51

Фестивал на драконовите лодки в езерото Панчарево край София

На 29 и 30 юни езерото в Панчарево край София е домакин на Фестивала на драконовите лодки. През двата дни на гребната база ще се провеждат състезания с драконови лодки, които всеки може да наблюдава. Фестивалът с вход свободен..

публикувано на 29.06.24 в 09:05