Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новогодишният музикален фестивал − вдъхновен от бележити годишнини, значими постижения… и от зимата

Симфонични и хорови концерти, клавирни рецитали, балетни спектакли, концерти на и за деца…Тридесет и третото издание на Новогодишния музикален фестивал започва на 14 декември, а първият концерт е на хор „Ваня Монева“. Поводът − 25-годишнината от основаването на световноизвестния състав. На 15 декември е концертът на Камерен оркестър на Театър Ла Скала – Милано под наслов „Италия – музиката е любов“ с произведения от Оторино Респиги, Джоакино Росини, Марко Енрико Босси. Ще прозвучи и творба от Емануеле Педрани, контрабасист в оркестъра.

Cameristi della Scala

Любопитен факт – г-н Педрани е женен за българка – също професионален музикант. Това до голяма степен определя специалното отношение на композитора (и прекрасния ансамбъл) към страната ни.На 16, 21 и 22 декември в кино „Люмиер Лидл“ почитателите на големия български бас Николай Гяуров могат да чуят и видят видеозаписи на негови концертни изпълнения. Сред акцентите в програмата е концертът на 16 декември с произведения на Фредерик Шопен, изпълнени от известната наша пианистка Антонина Бонева.

Снимка: Василка Балевска

 Тя ще представи и един от своите талантливи ученици. Събитието е част от тазгодишната програмна линия на фестивала в подкрепа на младите музиканти на България.


Идеята беше на г-жа Юлиана Караатанасова (продуцент на фестивала) и аз ѝ благодаря, защото това е много хубаво начинание − да се представят млади пианисти, редом с техните учители – сподели Антонина Бонева пред Радио България. − Ще представя моя успешен ученик Теодор Пазов, лауреат на национални и международни конкурси. Обичам музиката на Шопен, а през 2019-а и 2020-а отбелязваме 170 години, откакто композиторът напуска този свят, и 210 години от рождението му. Аз ще изпълня неговите четири клавирни балади, които са предизвикателство за всеки пианист.


Теодор ще изпълни Полонез оп. 53, наречен „Героичен“. Така припомняме и за духовната подкрепа в борбите за национална независимост, която Шопен оказва на полския народ през целия си живот. Той пише толкова красива, вдъхновена, изящна музика, такива невероятни картини рисува. От една страна е поетичен, от друга – драматичен. Роберт Шуман казва за музиката на Шопен, че това са оръдия, покрити с цветя. Аз поне не съм срещала по-вярно определение от това. Преди дни се завърнах от Италия, където имах два рецитала. Там също изпълних четирите балади на Шопен, както и негови мазурки, ноктюрни и валсове. Вторият концерт, с баладите на Шопен и поемите на Мицкевич, беше донякъде повторение на програмата, която изнесох на „Аполония-2019“.

Красимира СтояноваВ навечерието на Коледа (на 21 декември) в зала 1 на НДК, СО на БНР ще представи концертен вариант на „Евгений Онегин” – една от най-известните опери на Чайковски. Партията на Татяна ще изпълни блестящата Красимира Стоянова, диригент е Павел Балев.

Темата на празничния новогодишен концерт, който по традиция се провежда в първия ден от Новата година, е „Вдъхновени от зимата“. Тази година ще чуем произведения, които не се изпълняват често – „Зимното момиче“ на Едвард Григ, „Кънкьорите” от Емил Валдтойфел, „Снежинки” от Жак Офенбах и Романс от „Виелицата” на Свиридов. Солисти ще бъдат млади изпълнители, покорили световните сцени – цигуларката Лия Петрова, която ще изпълни „Цигански напеви” от Сарасате, и виолончелистът Михаил Петров, когото ще чуем с „Унгарска рапсодия” на Попер.

Разбира се, невъзможно е да представим цялата програма, която съдържа 23 събития… Всъщност, 23 истински причини да празнуваме с музика.


Снимки: ndk.bg, krassimira-stoyanova.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15