Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Колев отпразнува 65 години с концерт „Моите незабравими песни“

Снимка: личен архив

В края на ноември зала №1 в НДК се оказа тясна за всички, които искаха да чуят любими песни от миналото на българската естрада.

Публиката дълго аплодира някои от най-известните родни изпълнители и формации. Поводът този път не бе концерт на някои от тях, а човекът, написал много от най-хубавите текстове за поп музиката ни, Живко Колев. Това лято той отбеляза своята 65-годишнина. И именно този рожден ден, се превърна месеци по-късно в голям празник и за него, и за певците, и за публиката. Автор на текстовете на повече от 1000 забавни, детски и хумористични песни, Живко Колев е един от създателите на хумористичното трио „НЛО“, написал е текстовете на 107 техни песни. Продуцент е на над 30 албума на български изпълнители. Песни като „Джалма“ на дует Ритон, „Клоунът“, „Междучасие“ на Васил Найденов, „Големият кораб минава“ на Силвия Кацарова и група „LZ“ са само някои от композициите, които и досега звучат в радио ефира и които ще останат в българската музикална съкровищница.


Тази идея е в главата ми повече от двайсет години, а голяма част от песните, които бяха изпълнени на концерта в НДК, са създадени преди 30-35 години – споделя Живко Колев. Мислех още за моята 50-годишнина да направя нещо подобно. Но тогава все още нямаше подобна традиция − автори на музика или на текст да правят собствени концерти. Това беше запазена територия само на певците, което е нормално, защото те са „лицето“ на песента. А и хората нас не ни познават по име − те помнят името на изпълнителя, а не на автора. В навечерието на Бъдни вечер концертът, посветен на рождения ми ден, ще бъде излъчен по БНТ. Организацията на събитието беше моя задача, която се оказа доста трудна. Целият процес премина през мен, но въпреки напрежението аз вътрешно бях спокоен, тъй като песните, които бяха включени в програмата са хитове и това бе повод да се напълни залата до краен предел. Аз лично поканих един по един изпълнителите и заедно с всеки поотделно направихме избора на моя песен. На сцената водещият Драгомир Драганов прочете много трогателно писмо от президента на Република България г-н Румен Радев. По време на концерта рецитирах мое стихотворение, получи се доста сантиментална атмосфера и за мен, и за публиката.

В концерта „Моите незабравими песни“ участие взеха Васил Найденов, Силвия Кацарова, дует Ритон, група Сигнал, Илия Ангелов, Маргарита Хранова, група Трик, Панайот Панайотов, групите „Тангра“, „Трамвай № 5“ и „Тоника Домини“, още Васил Чергов и Светослав Лобошки, както и София Иванова с Янка Рупкина.


Благодарен съм им − изпълнението на всеки бе подарък за мен, т.е. всички пяха безплатно. Четох част от отзивите за мен и събитието, на моменти чак се чудех това за мен ли е или не. Наистина беше голям празник за душата – сподели в заключение Живко Колев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15