Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рождество с музика

Снимка: БГНЕС

Празничен камбанен звън и рождественски химни огласят православните храмове коледните дни. От националния ефир звучат песни − старинни и не толкова, български и на какви ли не езици… Свикнахме чужденци, влюбени в нашия фолклор, да пеят на български. В същото време никак не се учудваме, че младото поколение поп изпълнители доста често изразяват чувства и мисли на английски … Макар и „многоезични“, ние от Радио България, държим на корените си. Затова избираме за вас изпълнения, които ще нарисуват традиционната „музикална картина“ в тези празнични дни.

Започваме с най-старата професионална музика, звучала по нашите земи - източно-православната. На Рождественската служба няколко пъти се пее „Рождество Твое“ − основният химн, който е в църковната практика от IV в. Песнопението звучи в храмовете и няколко дни след това − в прослава на Рождество и светлината, която Божият син щедро дарява на света. Можете да го чуете и тук в изпълнение на псалт Никола Антонов на няколко езика – църковнославянски, български (преведен и адаптиран от певеца) и гръцки. Никола пее на празничните служби в столичния храм „Рождество Христово“, заедно с Фотис Янакакис − протопсалт на Константинополската епископия, пристигнал у нас специално за празника, корифей на древната източна традиция на византийското пеене, което се съхранява днес в Гърция и, единствено в България - на църковнославянски. Нека припомним и една новина − преди дни ЮНЕСКО причисли византийската църковна музика към световното нематериално културно наследство.

Рождеството Ти, Христе Боже наш,

на света показа светлината на познанието.

Чрез него служещите на звездите

от звезда се научиха да се покланят на Теб - слънце на правдата,

и да познават теб – изгрев от висините.

Господи, слава Тебе!


Част от празника неизменно са и песните на четиримата певци от „Светоглас“, които с еднакво вдъхновение изпълняват църковни и български фолклорни образци. Преди десетина години дуетът Даниел Спасов - Милен Иванов сложи началото на вокалния квартет. Преди около месец „Светоглас“ издаде нов албум, озаглавен „Песента на славея“, който бързо спечели възхищението на публиката. В него, заедно с повече от 20 заглавия, е включена и една коледарска „китка“ от ритуални народни песни, които коледарите пеят в магическата нощ.


„В такава нощ…“ – песента в изпълнение на известната поп певица Тони Димитрова също е един от „коледните музикални знаци“, събрала семейния уют, празничния дух и вярата в доброто… Песен за камбанния звън в нощта на Рождество, който символично ни извежда от тишината (символ на песимизъм, духовна леност и какви ли не препятствия пред съвременния човек).

Тихо, тихо стъпки бродят в снега,
Грее, грее бледолика Луна…

Мама слага пак погача в пещта.
Празник, празник е пред всяка врата.

В такава нощ, в такава нощ,
Роди се Исус, роди се Христос!
Далечен звън дочух отвън,
камбанен звън разби тишината…


Като стана дума за младото поколение и английския език… Преди дни Виктория Георгиева – талантлива певица, която е българският участник в „Евровизия – 2020“, представи своя коледен кавър − Come Out And Play, посветен на каузата за осиновяване на бездомни животни. Във видеото герои са хора от различни възрасти, дали дом на осиротели кучета. Оказва се, че самата Виктория е стопанка на пет кучета и още няколко домашни животни, а в каузата участва с искрено желание да помогне на четириногите приятели на човека.


Рождество Твое, Христе, Боже наш…

Химнът, с който започнахме е умело инкрустиран в песента на поп певеца Георги Христов (автор на текста и музиката). Клипът е заснет в т. нар. Ивановски скални църкви – манастир, основан през XIII в., обитаван от исихасти през - XIV в., днес под закрилата на ЮНЕСКО.


Бог се роди, Коледо…
Ангели пеят с радостен глас…
Камбаните бият в свещения час…

Честито Рождество, скъпи приятели на Радио България!

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15

"Приятели"

Преди повече от 40 години една песен се превърна в символ на приятелството. Но и днес тя звучи свежо и носи топлината на споделените положителни емоции - смях, радост, щастие... "Приятели" е един от първите хитове на вокалната формация Тоника СВ –..

публикувано на 15.07.24 в 10:15