Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биатлонистът Владимир Илиев стана българският спортист № 1 на годината

Снимка: БГНЕС

Владимир Илиев е българският спортист на годината. Той оглави класацията на най-добрите ни атлети благодарение на историческия сребърен медал, който спечели за родния биатлон на световния шампионат в Йостерсунд, (Швеция) в дисциплината 20 км. индивидуален старт. Подгласници на 32-годишния биатлонист станаха спринтьорката Ивет Лалова и звездата на световния тенис Григор Димитров.



Благодаря на всички журналисти, гласували за мен, на спортното министерство, на Федерацията по биатлон, на българската армия, на моите родители, на моя екип и на всички, които са помагали за успехите ми през годината. Пожелавам ви весели празници и бъдете живи и здрави, каза във видеообръщение Владимир Илиев, който се намира във Франция на състезания за Световната купа по биатлон и преди броени дни получи и спортния “Икар“ – награда на Фондация „Български спорт“.

Най-бързата българка Ивет Лалова освен второто си място в класацията на журналистите, спечели и наградата на публиката. Спринтьорката изпраща една от най-успешните си години в леката атлетика, след като на световното първенство в Доха зае седмо място в бягането на 200 м., извоюва по две победи на 100 и 200 метра на европейското отборно състезание и на балканския шампионат и спечели две квоти за участие в петата си поред олимпиада.



За мен е огромно удоволствие за осми път да бъда в тази класация и да направя най-доброто си класиране – и то в години, в които все по-често ме питат няма ли да се отказвам – каза лекоатлетката. – Ще споделя и една история – преди повече от 20 г. именно в тази зала за първи път станах свидетел на републиканско първенство и обичта, започнала тогава в мен, ме доведе и днес тук при вас.

Тенисистът Григор Димитров завършва годината на 20-о място в класацията на АТР. На Откритото първенство на Съединените щати той достигна до полуфиналите, побеждавайки един от най-класните си съперници – Роджър Федерер. След неуспешния полусезон, българинът се завърна в елита, демонстрирайки форма от времето, когато заемаше трето място в света. Григор Димитров затвърди отличното си представяне и на мастърса в Париж, където отново игра на полуфинал.



Съжалявам, че не мога да присъствам тази вечер на награждаването, но ви благодаря за изключителната подкрепа през всичките тези години – заяви във видеообръщение Григор Димитров. – Пожелавам на всички спортисти да продължим да радваме България и да бъдем още по-силни през 2020 г.

За най-добър атлет с увреждане беше провъзгласен световният шампион по лека атлетика Християн Стоянов.



Десетката на най-изявените през 2019 година български спортисти допълниха Божидар Андреев (вдигане на тежести), Тайбе Юсеин (борба), Алберт Попов (ски), Радослав Панталеев (бокс), Кубрат Пулев(бокс), Мария Оряшкова (самбо) и Боряна Калейн (художествена гимнастика).

Наградите за най-добър отбор и треньор на годината отидоха в художествената гимнастика. Златните ни момичета Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова получиха приза за трета поредна година. През годината те извоюваха сребърен и бронзов медал на световното първенство в Баку и се окичиха с множество медали от световни купи, включително и златен в София.



Предстои ни най-отговорната година в спортните ни кариери – каза капитанката на отбора Симона Дянкова. - Пожелаваме си догодина да стоим отново тук с тази награда в ръце - като спортисти, които са постигнали своята мечта, и са направи така, че България да се гордее с тях.

Треньор номер едно Весела Димитрова пък пожела на своите състезателки да постигнат много успехи през олимпийската година.



Най-вече искам да благодаря на моите деца, както ги наричам, че бяха изключително всеотдайни в тренировките си, трудиха се много и постигнаха изключителни успехи – каза още тя. - Деца, обичам ви!

Изпращаме една добра година за българския спорт, която ще запомним с пробива в мъжкия биатлон, със завръщането на българските щанги на световния връх, с доказването, че българският бокс отново е световна сила, както и че художествената ни гимнастика и женската ни борба имат световни школи, обобщи успехите на атлетите спортният министър Красен Кралев, пожелавайки им да заемат мястото, което заслужават според своите труд и талант, на олимпиадата в Токио.

Снимки: БГНЕС и БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40