Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да е честита Новата година!

Снимка: pixabay

По традиция я посрещаме с прочутото „Многолетствие“ от Бортнянски, което неизменно съпътства българския празник. Гласът е на българина Борис Христов – един от най-големите оперни артисти, живели на земята. В своето изпълнение великият бас променя църковния текст и го превръща в молитва за благоденствие, мир, здраве и спасение на благочестивия православен български народ. Записът е направен с хора на храм „Св. Александър Невски“.

Благоденственное и мирное житие,
здравье же и спасенние,
и во всем благое поспешение!

Подажд, Господи,
благочестивому и православному болгарскому народу
и сохрани его на многая лета!


Да обърнем поглед и към младото поколение български изпълнители, които ни дадоха повод за вълнение и радост със своите успехи. Най-големият сред тях безспорно е първата награда, която младият пианист Емануил Иванов спечели на Международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“. След това Емануил, който учи в Кралската консерватория в Бирмингам, гостува и на българска сцена – в концерт на лауреати от Международния конкурс „Млади виртуози“ и в програмата на авторитетния фестивал „Пиано Екстраваганца“.


Невъзможно е да изброим всички международни конкурси, от които Зорница Иларионова има награди през последните години, затова ще споменем само три: Suna Kan – Анкара (втора награда), Manhattan – САЩ, който е под патронажа на световноизвестния пианист Иво Погорелич (втора награда и сребърен медал), Johann Sebastian Bach – Фукуока, Япония (лауреат на първа награда и награда за най-добро изпълнение на произведение от Дебюси). Тази година Зорница беше солист и на няколко симфонични оркестъра в Турция, на Софийската филхармония и Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Камерен оркестър – Хасково и др.През ноември, в зала Gaveau – Париж, по покана френската пианистка Шантал Стилиани, младата цигуларка взе участие в концерт, посветен на 20-годишнината на Асоциацията за млади таланти „Philomuses”.


„Детето-чудо и титанът“ беше озаглавен концертът, с който Софийската филхармония започна своя нов творчески сезон, гост-диригент Саша Гьотцел. В Концерт за пиано и оркестър № 9 от Моцарт солист беше 12-годишният Ивайло Василев, когото неслучайно наричат „Малкият Моцарт“. Той вече е вписал в биографията си множество международни отличия, сред които и първо място на „Щелкунчик“ („Лешникотрошачката“) в Москва. Тази награда му даде възможност за осъществяване на самостоятелен звукозаписен проект. Компактдискът излезе наскоро и включва два клавирни концерта, под съпровод наДържавния академичния симфоничен оркестър на Санкт Петербург, диригент Александър Титов. А шестокласникът от НМУ „Любомир Пипков“ продължава да печели положителни оценки от публика и специалисти.


Припомняйки си успехите на нашите млади изпълнители, нека не забравяме онези, които в съвсем различни времена са проправили пътя към световните сцени. Сред тях е цигуларят Петър Делчев, който в края на декември навърши 70 години. По този повод негови изпълнения прозвучаха по БНР и WDR (Радио Кьолн). Кариерата му започва като „дете-чудо“. На 14-годишна възраст става безспорен победител на „Ярослав Коциян“ в Чехия, следват десетки концерти, които виртуозът изнася на български и чуждестранни сцени. Той е единственият българин, два пъти печелил награди на конкурса „Паганини“ в Генуа. Кариерата му е сравнително кратка, но оставя множество записи в БНР, БНТ, Радио Кьолн, където работи в радиооркестъра. За съжаление, видеозаписите, публикувани в интернет пространството, често не са с добро качество. Независимо от това изпълненията му са прекрасни.


Libiamo ne' lieti calici (т.нар. „Наздравица“) от операта „Травиата“ на Верди винаги носи празнично настроение. Наричат я радостен химн на новото начало, новите надежди и мечти. Подбрахме едно чудесно (и много весело) изпълнение на студенти от майсторски клас на Райна Кабаиванска. Някои от студентите, които пеят в записа от 2011 г., днес са по големите сцени, а нашата голяма оперна певица и през 2019 г. се завърна у нас, за поредния си майсторски клас с младите таланти. Да им пожелаем успех и през Новата година! Както и на всички български изпълнители и музикални творци, независимо от поколението, към което принадлежат!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15