Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът Красимир Каракачанов пред „Радио България“

72% от българите подкрепят възстановяването на наборната армия

Снимка: БГНЕС

В края на 2019 г., „Радио България“ потърси оценката на министъра на отбраната и вицепремиер по сигурността Красимир Каракачанов за промените започнали в българската армия и за регионалната сигурност на Балканите. Процеса на промени министърът резюмира така:

Снимка: БГНЕС


Не искам да звучи като хвалба, но това, което не бе правено от 30 години, например проектите за модернизация на въоръжените сили, ремонтът и модернизацията на съществуваща техника, увеличаването на доходите на военнослужещите, се наложи да го правим в рамките на 2018- 2019-та. Тази година вече започнаха да се виждат резултатите – категоричен е министър Каракачанов. – Сключихме договора за придобиване на първите 8 модерни изтребители F 16 block 70. Процесът на модернизация на сухопътни войски с новата машина на пехотата и двата кораба за военноморския флот стигна дотам, че вече получихме офертите. Те са отворени и се работят. И се надявам следващата година да приключим и тази част от модернизацията на българската армия.

Доволен ли сте от начина, по който протече дотук конкурсът за машините на пехотата?

От 4 фирми, които проявяваха интерес, има 2 оферти. Ако погледнем добре тези две, които не подадоха − едната е германска, а другата е френска фирма, може би ще си обясним някои процеси и в самата Европа. Някои може би мислеха, че им се полага, понеже са големи държави, договорът да бъде сключен именно с тях. Само че ние се движим по Закона за обществените поръчки. Няма как.

Какви са Вашите гаранции, че обществените средства за отбрана се използват прозрачно?

Самият проект за инвестиционен разход е гласуван от парламента. Парламентът фиксира какво трябва да постигнем с всеки един от проектите − и за самолетите, и за военноморския флот, и за сухопътни войски. Фиксира и цените, с които трябва да се съобразим. Нататък се движим по Закона за обществените поръчки − подават се оферти, оценяват се, обявяват се публично и се взема решение.

В договора с „Локхийд Мартин“ има опция да се закупи още половин ескадрила. Как ще продължи този процес?

Проектът за модернизация включва придобиването на една ескадрила − 16 изтребителя. Ние реализирахме първата част, първите 8. Те трябва да пристигнат до 2023-24-та година. В този период трябва да се подготви вторият етап, за придобиване на останалите 8 самолета. Заложили сме основата и съм убеден, че условията, при които ще се сключи следващата част от договора ще бъдат много по-добри. След 3-4 години този самолет вече ще е масово в експлоатация, защото освен България и Словакия, които вече имат договори за F-16 Block 70 и Румъния проявява интерес. Хърватия води преговори. Гърция вече заявява намерение да модернизира съществуващите си самолети до нивото на Block 70. Отделно в Азия са сключени договори. Т.е. това вече ще бъде един самолет, който ще е на пазара и тъй като ще е в масово производство, цената му ще е доста по-ниска.

Българското общество сякаш е безразлично към темата за отбраната.

Няма да се съглася с вас. Обществото много добре разбира и идеята за възстановяване на наборната военна служба се подкрепя от 72% от обществото. А идеята за връщане на трудови войски, където онази част от обществото, която енеграмотна и не работи да придобие малко дисциплина, съзнание и професия, се подкрепя от 81 на сто от сънародниците ни. Обществото вижда, че ситуацията около България не е толкова розова, колкото някой се опитва да я представи. Конфликтът в Сирия, пък и в Ирак продължава. Напрежението между Турция и Гърция расте. В самата Турция, която е наш съсед има 3 млн. нелегални имигранти, които в даден момент може да тръгнат и към нашите граници. В Босна и Херцеговина цари реална нестабилност. Напрежението между Косово и Сърбия съществува реално. В Черноморския район напрежението Украйна-Русия е факт. Хората виждат, че светът не е по-сигурен, отколкото беше преди 10 или преди 20 години. И обществото разбира, че имаме нужда от армия. Погледнете одобрението за модернизацията, която се извършва, въпреки че струва пари. Проблемът е в онези политици, които в последните 20-25 години обясняваха на българския гражданин, че като влезем в ЕС, някой ще ни дава едни пари, ние само ще трябва да си живуркаме. Или като влезем в НАТО, някой друг ще ни пази. Беше премахната наборната служба - нещо, което не само Гърция и Турция като членове на НАТО не направиха, но и скандинавски държави като Финландия, Норвегия и Швеция възстановиха наборната военна служба, а Дания никога не я е премахвала.

Очаквайте и втората част на интервюто с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, посветено на проблемите на Балканите, пред които ще сме изправени и през новата, 2020 година.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00