Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток

Снимка: БГНЕС

В рамките на един ден бяхме с геостратегическите ни партньори САЩ, бяхме и с нашите съседи. И с всички сме постигнали разбирателство и проекти, които носят просперитет, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след завръщането си от Истанбул, където участва в церемонията по откриване на газопровода „Турски поток“

Днес е важен ден за българо-американските отношения, стратегически ден поне за следващите 10 години и то в едно размирно време, – отбеляза премиерът Борисов, след като по-рано през деня се проведе Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ.

Именно в този ден бяха набелязани действия – не думи, а действия, които да оставят България в картата на газоразпределителната система на Европа и стратегическото положение. Най-важното, което хората най-първо ще усетят е, че след като президентът Тръмп разпореди да се работи за падане на визите за България, вече се работи активно.

Попитан от медиите за обстановката в Близкия Изток, българският премиер заяви, че подкрепя мира и дипломатическите решения. По думите му е важно да не загиват невинни хора и военните конфликти да не продължават.

Мирът за региона е изключително важен и само носи просперитет. Страната ни никога не е водила политика срещу някоя държава. Само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток, категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов.

По рано, на срещата си с турският президент Реджеп Тайип Ердоган, Бойко Борисов отбеляза, че страната ни високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и определи като ключово прилагането на съвместната Декларация между ЕС и Турция от 18 март 2016 г.

Дипломацията и мирът трябва да останат водещи при решаването на редица проблеми. Всички ние имаме интерес да изградим бъдеще, което се основава на стабилност, сигурност и просперитет, изтъкна още по време на срещата премиерът Борисов.

Турция е наш съсед, съюзник в НАТО и наш ключов партньор в областта на миграцията, сигурността, борбата с тероризма, енергетиката, селското стопанство. Поех ангажимент както ГКПП Калотина оширяваме, да оширим ГКПП Андреево, Лесово, заяви премиерът Бойко Борисов.

Попитан от медиите за отношението на тримата президенти, с които премиерът Борисов разговаря в Истанбул – Реджеп Ердоган, Владимир Путин и Александър Вучич – министър-председателят отбеляза:

Смятат ме за свой приятел – както и приятел на Тръмп, както и приятел на Брюксел. Защото всяко едно мое действие е подчинено първо на интереса на България и второ – на общността, в която ние сме приели, че сме – ЕС и НАТО.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35