Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще има ли буря в управлението след оставката на министъра на екологията

Снимка: БГНЕС

Вълненията около водната криза, сполетяла миналата година близкия до София град Перник, не стихват. Граждански организации и партии от опозицията предричат, че водна криза се задава и в други селища на страната и отправят обвинения за некомпетентност към управляващите, примесени с подозрения за корупция. Премиерът Бойко Борисов осъзнава сериозността на ситуацията и за да тушира напрежението миналата седмица прие оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, след като той бе арестуван и обвинен в умишлена безстопанственост.

Междувременно набира сила и масово недоволство от информации за безконтролен внос на отпадъци при обстоятелства, които навяват съмнения за корупция не само в Министерството на околната среда, но и в митниците и други институции. Според официални сведения, за последните пет години България е внесла от трети страни 734 хил. тона отпадъци, включително болнични, които трябва да бъдат изгорени на нейна територия. С казуса се зае прокуратурата и текат проверки дали приетите боклуци отговарят на нотификациите за внос. След инспекция в град Плевен вчера не друг, а самият главен прокурор Иван Гешев възкликна, че българските граждани, българското общество и България не заслужават да бъдат превърнати в кофа за боклук или тоалетна чиния. Явно ще последват скандални разкрития, ако съдим по твърдението на Гешев, че предстоят интересни времена и прокуратурата ще разследва всеки, без значение от длъжността, която заема.

В такава обстановка основната опозиционна сила БСП обяви намерение да депозира на 20 януари в парламента искане за вот на недоверие към правителството. Социалистите отправиха към ДПС, партия „Воля“ и независимите депутати покана за консултации във връзка с това намерение на 16 и 17 януари. Отговор на поканите засега няма, но ДПС даде да се разбере, че ще се произнесе идната седмица, след като се запознае с искането на БСП, внесено в парламента. От това се подразбира, че движението не е склонно да съгласува предварително действия със социалистите срещу кабинета „Борисов“ 3.

БСП изчислява, че ако всички поканени подкрепят искането, то ще събере 124 гласа „за“. Теоретически опозицията наистина може да събере мнозинство за сваляне на кабинета. Но в политическата практика на България досега няма успяло искане за вот на недоверие, а трите такива, предявени досега срещу кабинета на Борисов за провали в здравеопазването, сигурността и борбата с корупцията, бяха отхвърлени с повече от 130 гласа всеки.

Управлението в момента преживява най-тежката си криза дори по мнение на доскорошния заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Същият смята, че ако правителството не каже бързо как ще излезе от нея и се стигне до предсрочни избори, резултатът ще е много тежък за партиите от коалиционното управление.

Но преди Нено Димов оставки от кабинета „Борисов“ 3 са подавали осем министри, без това да доведе до предсрочни избори. Някои наблюдатели не очакват такива дори да последват още промени в правителството. ВМРО, от чиято квота е този министерски пост, вече предложи заместник на отишлия си министър на околната среда и водите. Как точно и в каква последователност ще се развият събитията оттук нататък ще се види в близките дни.

Още от категорията

Христо Панчугов

Смяна на министър засенчи политическите декларации за новата парламентарна сесия

Ден след откриването на новата парламентарна сесия, състояло се на 15 януари, реакциите в медиите и публичното пространство на България по повод събитието показват, че обявените от политическите сили намерения за идните месеци са засенчени от..

публикувано на 16.01.20 в 10:57

Парламентарните сили обявиха намеренията си за новия политически сезон

В началото на новата пленарна сесия основните парламентарни групи излязоха с политически декларации за приоритетите си през 2020 г. От ГЕРБ предупредиха, че вътрешните и международни напрежения в началото на тази година налагат да се проявява воля за..

публикувано на 15.01.20 в 13:53

Политиката на ЕС за Косово – в контекста на европерспективата на Западните Балкани

На фона на въпросителните около старта на преговорите за членство в ЕС на държави като Албания и Северна Македония, някак далечна изглежда и европейската перспектива за Косово. Тази страна от Западните Балкани също е с амбиция да стане член на ЕС,..

публикувано на 15.01.20 в 12:12