Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документи разкриват лична кореспонденция между Вазов и Евгения Марс

Снимка: trud.cc, vagabond.bg

Ценни документи, свързани с отношенията между Патриарха на българската литература Иван Вазов и неговата муза – писателят, преводач и общественик Евгения Марс, постъпиха във фонда на Държавна агенция "Архиви". Те включват 106 писма, 40 картички, 20 портрета на Вазов с посвещение. Двамата активно общуват в периода от 1905 до 1921 г, като и до днес характерът на тяхната връзка остава неясен. Във всяко от писмата си Евгения Марс използва учтива форма в обръщенията си към поета. От съдържанието на писмата, може да се каже, че двамата са имали две цели. От една страна за тях е било важно да общуват, а от друга, може би да създадат слухове за себе си, за да бъдат обсъждани от  хората. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Рождество Богородично" – Палѝгодèн пази завещаното от св. апостол Павел

След големия господски празник Успение Богородично, Рождението на Божията Майка е на особена почит в България. Църквата ни го отбелязва на 8 септември, заедно с гръцката православна църква, а останалите поместни православни църкви почитат празника на..

публикувано на 08.09.24 в 05:20

Изящно гравирани съдове и фино изработени идоли – Козарева могила разкрива своите тайни

Находките от археологическите разкопки на Козарева могила – селище от V хил. пр. пр.н.е., се превърнаха в истинска сензация още през 2014 година, когато за пръв път бяха представени пред широката публика. Сред изящните експонати се открояват..

публикувано на 07.09.24 в 06:45

Точно преди 50 години България откри единствената си АЕЦ

На 4 септември 1974 г. е открита официално първата и единствена АЕЦ в България - "Козлодуй". Тя е и първата ядрена централа в Югоизточна Европа. Началото на ядрената ни енергетика обаче е поставено на 15 юли 1966 г. с подписването на спогодба за..

публикувано на 04.09.24 в 07:45