Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мисъл за България в далечна Аржентина

Снимка: личен архив

В Аржентина живеят и работят десетки хиляди българи. Точният им брой не е известен, но предположенията са за между 50 000 и 150 000 души. Голяма част от тях са в южноамериканската държава отдавна и дори трудно разбират български език. Затова пък с интерес следят случващото се в родината.

Един от ценните им източници на информация е и Радио България, уверява ни Иван Цанков, който заедно със съпругата си Аксиния е основател на Гражданската асоциация „Българите в Аржентина”. Двамата правят свое радио, подготвят и интернет телевизия.


Преобладаващата част от българите в Аржентина – казва Иван Цанков, са наследници на имигранти, които вече стигат и четвърто поколение. На практика, те са аржентинци, някои от тях – с български паспорти и единствено по фамилията им, която завършва на „-ов“, можеш да разбереш, че са българи. Заради далечното разстояние и скъпото пътуване, много малко от тях са били в България. Но пък се вълнуват от всичко българско.

Първите свидетелства за българи в Аржентина са от началото на миналия век, като по-големите общности се сформират след двете световни войни.

По онова време аржентинското правителство чрез легациите си в европейските страни прави една, своего рода, рекламна кампания – казва Иван Цанков. – Обещава на всеки нов заселник толкова земя, колкото може да обработва. За изгладнелия българин това се явява "манна небесна". Цели групи от България се устремяват към Аржентина – без пари, без да знаят езика. Пристигайки в Аржентина, те са насочвани към местата с недостиг на работна ръка. Най-голямата наша общност в Аржентина е в провинция Чако, където са големите плантации с памук. Другото място е Комодоро Ривадавия, където са залежите от нефт, а третата голяма група българи отива в Берисо, близо до Буенос Айрес, на работа в големите хладилни инсталации за месо. В столицата Буенос Айрес са се заселели по-малки групи от българи интелектуалци.

И до ден днешен най-голямата българска група в Аржентина е в Чако, следвана от общността ни в Комодоро Ривадавия и Берисо. С желанието да са в помощ на своите сънародници, Иван Цанков и съпругата му Аксиния започват да правят специализиран уеб сайт, а след това, вдъхновени от неговия успех, създават и онлайн радиото „Моята България“.

Изцяло на културни теми са емисиите ни. Няма новини и политика. Правим предавания, свързани с българските обичаи, с националния и официалните ни празници. Имаме и кампания, която търси и открива творци от български произход – художници, писатели, поети, музиканти. Чрез радиото ние ги  популяризираме. Инициативата се оказа много интересна и привлече немалко творци, включително от съседните испаноговорящи държави.

Направихме и онлайн курсове по български език, което е, всъщност, единствената алтернатива на желаещите да научат езика. Компактните общности са на хиляди километри от Буенос Айрес и да се направи присъствен курс е невъзможно. Имахме голям отклик. Обаждаха се хора от провинциите, от съседни страни, като Уругвай, където също има българи, желаещи да учат родния си език. Курсът е от сто урока, а всяка лекция продължава час. 

Предстои да стартира и първата българска телевизия в Латинска Америка. Новата медия ще се казва "Лос Булгарос ТВ", а в основата й стои отново Иван Цанков.

Един път в месеца ще правим предаване на културни теми, не предвиждаме политика или новини, а друг вид публицистични предавания. Ще надграждаме и кампанията, започната в радиото – разговори с именити българи или популярни аржентинци с български произход. Това е за начало, а после – ще видим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50