Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев призова за сваляне на „розовите очила“

Снимка: БГНЕС

По повод третата годишнина от встъпването в длъжност президентът Румен Радев каза, че и през 2019 г. е отстоявал правовата държава и интересите на гражданите, задавал е дневния ред по значими теми, стимулирал е дебата между институциите и гражданите и е работил за българския интерес в една балансирана външна политика.

Радев критикува избирателния процес в България и „срастването“ на партия с държава. Президентът поиска въвеждането на 100% машинно гласуване и заяви, че ще продължи разговора за промени в конституцията за съдебната власт и баланса на властите. Обеща да съдейства на борбата срещу корупцията и подчерта, че е продължил да бъде бариера срещу лобисткото законодателство, наложил е вето на седем закона, а там, където е виждал нарушение на конституцията, е сезирал и Конституционния съд. От главния прокурор очаквам старание в реалната борба с корупцията, там, където има най-голяма хранителна среда – обществените поръчки. Неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закон и обществен интерес, обясни президентът по повод искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкувание на имунитета на държавния глава. Радев призова за инвестиране в хората и подобряване на условията за живот, подобряване на демографията, за инвестиции в образованието и повишаване на функционалната грамотност на младите.


Сега някои пак ще кажат, че президентът е черноглед. Президентът е песимист. Напротив, аз имам високи амбиции за България. Ние можем и ние трябва да превърнем България в нормална, европейска демократична държава с върховенство на закона, с пълноценни и демократични институции, със сигурност и европейски доходи за гражданите, със зелена високотехнологична икономика, с качество на инфраструктурата и обществените услуги. Но съм и реалист и вярвам, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите. Имаме спешна нужда от преосмисляне на приоритети и програми, от дългосрочни решения и реформи. Но при всички положения най-важният залог за бъдещият ни успех е инвестицията в хората.

Според президента Румен Радев предприетите от правителството мерки в сферата на образованието са в правилната посока, но са недостатъчни като обхват, иновативност и финансиране. Запитан по актуалната тема за шпионските скандали, президентът каза, че България трябва да отстоява твърдо своя суверенитет и да пресича всякаква намеса в нейната национална сигурност. По повод предстоящото гласуване на вота на недоверие към кабинета на Бойко Борисов, Радев коментира, че това е нормален парламентарен инструмент, че водната криза в Перник е изключително дълбока, но решението е в ръцете на депутатите.

Държавният глава допълни, че е излишно да се политизира въпросът за участието на СССР във Втората световна война и съобщи, че е поканен от президента Владимир Путин за 9 май в Москва, но още не е отговорил дали ще присъства на парада. Като върховен главнокомандващ Румен Радев изрази недоволство от начина на превъоръжаване на българската армия и призова за хармонично модернизиране на всички родове войски, чрез трансфер на технологии. Обеща също да работи за привличане на чужди инвестиции, и промотиране на българския бизнес, както и да защитава българските общности зад граница и тяхното духовно приобщаване към родината.

Снимка: БТА

На пресконференцията вицепрезидентът Илияна Йотова предложи да се създаде асоциация на българските общности по света и подчерта, че за нейното изграждане разчита и на останалите държавни институции. Тенденцията за напускане на страната от активни българи е тревожна, смята Йотова и призова 2020-та да бъде година на единение на българите в България със сънародниците ни зад граница. Вицепрезидентът заяви, че България изостава драстично по отношение на еврофондовете, като за периода 2014-2020 г. е усвоила едва 34% от евросредствата. Вицепрезидентът настоя София прецизно да изчисли възможните рискове след „Брекзит“ в икономически и в граждански план. Днес мечтите ни за ЕС и реалността се разминават, но е време 12 години след приемането в общността България да се държи като равноправен член, със своите права и отговорности, призова Йотова.

Съставил: Иво Иванов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54