Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България сред първенците по дял на ВЕИ в потреблението на ток

Снимка: архив

Напоследък неизвестните около съдбата на въглищните електроцентрали и неясното бъдеще на планираната втора атомна електроцентрала в България като че ли засенчиха проблемите около възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). А те стават все по-актуални на фона на усещаните вече от почти всички климатични промени, предизвикани от човешката дейност. В интервю за Българското национално радио, управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева предупреди, че  „България не трябва да изостава от зелените политики, защото нисковъглеродната икономика ще даде нов тласък на инвестициите и ще спомогне за създаването на нови работни места“. А опасност от такова забавяне има, въпреки добрите досега резултати в областта на ВЕИ и техния дял в общото потребление на електрическа енергия в страната. България разполага със 701 МВт инсталирана мощност с първичен енергоносител вятър, с 1043 МВт – от слънце, с 3204 МВт – от вода и със 78 МВт – от биомаса.

Според Евростат, България е една от 12-те страни членки на Евросъюза, постигнали целите си за ВЕИ. При средно брутно потребление от 18% в ЕС, делът на тези източници в България през 2018-a гoдинa е 20,5% oт oбщaтa ĸoнcyмиpaнa eнepгия, ĸoeтo e нaд нивoтo oт 18,7%, дocтигнaтo пpeз 2017-a гoдинa и дaлeч нaд цeлeвoтo нивo oт 16% зa 2020-a гoдинa. Eвpocтaт oтчитa, чe пpeз дaлeчнaтa 2004-a гoдинa тoвa cъoтнoшeниe зa Бългapия e билo eдвa oт 9,2%, пpeди дa зaпoчнe дa нapacтвa пocтoяннo дo въpxa oт 20,5% пpeз 2018-a гoдинa. Tpябвa дa ce имa пpедвид, чe дeлът нa възoбнoвяeмитe eнepгийни изтoчници в бpyтнoтo ĸpaйнo пoтpeблeниe нa eнepгия e eдин oт ocнoвнитe пoĸaзaтeли нa cтpaтeгиятa "Eвpoпa 2020". Цeлтa e пpoцeнтът нa eнepгиятa oт възoбнoвяeми изтoчници в EC дa дocтигнe пoнe 32% дo 2030-a гoдинa. Дали това ще стане, не е ясно, включително и за България.

Така или иначе, България, Франция и Гърция обещаха да актуализират националните си цели за възобновяема енергия и да увеличат дела на вятърните, слънчевите и другите видове възобновяеми енергийни източници съответно до 27%, 33% и 35% от потреблението на енергия до 2030 г., съобщи Euractiv. Анализ на IRENA (Международната агенция за възобновяема енергия) за потенциала на страните от Европейския съюз показва, че до 2030 г. за България е постижим 35% дял на ВЕИ в крайното енергийно потребление при конкурентни разходи и наличния ресурс, като от посочените проценти значителен е делът на енергията от вятър. Редица експерти поставят под въпрос тази цел, имайки предвид премахването на ценовите стимули за централите за ВЕИ. С приетите миналата година от парламента промени в Закона за енергетиката, малките ВЕИ централи излизат на енергийната борса. Производителите на електрическа енергия от ВЕИ с обща инсталирана мощност от 1 до 4 МW ще преминат от преференциални цени към пазарна цена и договор за компенсиране с премия. Това предизвика недоволството на собствениците на малки централи, смятащи, че с тези мерки се намаляват приходите им.

Трудно се постига баланс между икономически и екологични показатели, особено в енергетиката и затова самата Европейска комисия констатира, че широкомащабното въвеждане на възобновяемата енергия се забавя спрямо първоначално приетите параметри. ВЕИ в България си остават маргинален източник на електрическа енергия за сметка на въглищните и атомните електроцентрали, които не се предвижда да бъдат в скоро време закрити. Дори напротив – животът на ТЕЦ ще се удължава, а към вече съществуващата АЕЦ „Козлодуй“ ще се добави нова, също толкова мощна централа в Белене.Още от категорията

Българските региони не могат изкуствено да се развиват равномерно

В четири последователни текста Радио България фокусира вниманието върхуинвестиционните и икономическите проблеми и предимства пред българските планови райони. Движейки се по часовниковата стрелка от Северозападния, Северния централен,..

публикувано на 01.04.20 в 11:30
Опашка пред НОИ

COVID-19: Спешни мерки на правителството срещу безработицата

След два дни трудни на преговори между правителството, от една страна, и социалните партньори в лицето на синдикатите и работодателските организации, от друга, правителството прие пакет от мерки за компенсиране загубите на бизнеса от кризата с..

публикувано на 31.03.20 в 11:11

Международните товарни влакове продължават да пътуват, няма риск от пренасянето на зараза

Международните товарни превози по железен път продължават да се извършват, каза за БТА инж. Иван Личев, управител на „БДЖ – Товарни превози” ЕООД. При пресичането на границите няма риск от пренасяне на коронавируса, тъй като във влаковете не..

публикувано на 30.03.20 в 12:33