Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ускорена динамика в отношенията със САЩ и забавена в тези с Русия

След срещата на премиера Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп в САЩ, проведена към края на ноември 2019г., наблюдаваме ускоряваща се динамика в политическия обмен между двете държави.

Само между 8 януари и 11 февруари 2020-та, или за малко повече от месец, в София бяха трима високопоставени фигури на американската администрация - заместник-помощник държавният секретар на Матю Бойс, помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър и първият заместник-помощник секретар в Министерството на финансите Пол Ахърн. Първият отговаря за Централна Европа, вторият - за по европейските и евразийските въпроси, а третият – за сътрудничеството в борбата с прането на пари и финансирането на тероризма. Учреден беше несъществувал досега в двустранните отношения форум, наречен Стратегически диалог на високо равнище, в чиито рамки властите на двете правителства да провеждат консултации по глобални, регионални и двустранни въпроси.

През същия период на посещение в САЩ беше министърът на енергетиката Теменужка Петкова. От там тя обяви, че България ще намали потреблението на руски газ с 50% още тази година. На тази стъпка София се реши независимо от факта, че договорът за газови доставки с руския "Газпром експорт" приключва през 2022 г., след настойчиви препоръки от американска страна България да разнообрази газовите си доставки. Редуцирането на руския газ  ще се компенсира с внос на такъв от Азербайджан и на втечнен газ през газовата връзка с Гърция, която ще бъде довършена тази година. 

На фона на тази висока динамика в двустранния обмен се случи и едно необичайно събитие, което отекна и в отношенията с Русия. Лично държавният секретар Майкъл Помпейо обяви, че на съдията от Специализирания наказателен съд на България Андон Миталов е наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Същият магистрат наскоро разреши на обвинения за шпионаж в полза на Русия председател на българското движение „Русофили“ Николай Малинов да отиде в Москва, където получи орден от президента Владимир Путин.

Най-новите развития в отношенията на България със САЩ не са безразлични на Москва, ако съдим по някои изявления на нейния посланик в София Анатолий Макаров. Пред журналисти дипломатът изрази учудване от решението на САЩ да наложат забрана на съдия Миталов да влиза в САШ и добави, че всяко обвинение се нуждае от доказване. Часове след това изказване, в интервю за Свободна Европа заместник-помощник държавният секретар Матю Палмър увери, че САЩ са в готовност да предоставят на българските власти, когато бъде необходимо, информация по случая със съдия Миталов. Вижда се, че не само Москва, но и САЩ следят казуса с повишено внимание.

На журналистически въпрос дали България не е фронтова държава в отношенията между Русия и САЩ, посланик Макаров отговори, че на българска територията Русия не воюва нито с американците, нито с когото и да било. Запитан дали може да се очаква Владимир Путин да посети България, дипломатът каза, че подобно посещение би имало смисъл ако е свързано с подписване на конкретни споразумения и проекти, които трябва да се подготвят. Така косвено и посланикът призна, че напоследък в българо-руските отношения няма значими положителни развития. Вероятно обаче може да очакваме такива, защото Макаров допълни, че се обсъжда посещение на външния министър на Русия Сергей Лавров. Когато в отношенията между две държави се натрупат проблеми и благоприятни развития няма, е логично решения да бъдат търсени по линия на дипломацията.

Още от категорията

София отново настоя ЕС да не бави преговорите за членство на Албания и Северна Македония

На конференцията „От Солун до Загреб“, организирана от гръцкото външно министерство в подкрепа на европейската перспектива на страните от Западните Балкани, българският външен министър Екатерина Захариева предупреди, че новата методология за..

публикувано на 25.02.20 в 11:44

Противоборството между президент и премиер се задълбочава и разширява

Докато в неделя инспектираше строителството на една магистрала, премиерът Бойко Борисов се оплака, че е омаскарен от публикация в испанската преса, зад която според него стоят президентът Румен Радев и Русия. Оплакването премиерът направи в..

публикувано на 24.02.20 в 11:01

Независимо Косово отбелязва 12-ата си годишнина

„България има специална роля в историята на държавното ни формиране“ – каза посланикът на Република Косово в България, г-н Едон Цана, в интервю за Радио България по повод   националния празник на Косово – 17 февруари. На тази дата преди 12 години..

публикувано на 17.02.20 в 13:33