Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Инициативи на Държавната агенция за българите в чужбина през 2020 г.

Снимка: БГНЕС

Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/, създадена през 1992 г. с мисията да подпомага българските граждани, избрали да живеят и работят извън пределите на страната, излиза с богата програма за тях и през 2020 година. Пред Радио България Лили Спасова, главенексперт в институцията, заяви, че чрез фестивали и други форуми държавата ще продължи да работи за съхраняването българското етнокултурно пространство и за изграждане на български лобита в чужбина.


Сред приоритетите на агенцията е работата с децата, като през 2020 г. ще се акцентира на българските над 350 съботно-неделни училища, разположени на шест континента. „Изхождайки от факта, че четенето на български език е изключително важно за подрастващите българчета в чужбина, ДАБЧ ще е съорганизатор и подкрепяща институция на IV Международен междуучилищен конкурс по четене на български език „Аз, Буки, Веди”. През 2020 г. негов домакин ще бъде училище „Св. Княз Борис I” в Аахен, Германия“, отбелязва Лили Спасова.

В навечерието на 147-ата годишнина от героичната смърт на Апостола на свободата Васил Левски, съвместно с Българо-американския център за културно наследство в Чикаго се проведе ученическата олимпиада „Левски – 2020“. Предстоят още инициативи на ДАБЧ, сред които 24-то издание на литературния конкурс „Стефан Гечев“, 19-ият конкурс по рисуване „България в моите мечти“, 11-ият конкурс по пеене „Любка Рондова“, ежегодните Фолклориада и Спартакиада.

Ще продължим да подкрепяме български талантливи творци зад граница за изява в България – продължава Лили Спасова и припомня, че по традиция ДАБЧ подкрепя представителите на България на песенния конкурс на „Евровизия“. През годините този форум се е превръща в обединяваща кауза за българите извън България. Както е известно, според правилата на „Евровизия“, гласуването е възможно от територията на други държави. И нашите сънародници се възползват – „подкрепят и се чувстват съпричастни с българските участници, които им носят самочувствие и гордост“.

Лили Спасова от ДАБЧ посочва още, че се работи все по-усилено в полза на българите извън България, като се поддържа ефективна комуникация с тях. На свой ред, представителите на българските общности се включват с желание в инициативите на Агенцията, а това ражда нови приятелства и разкрива талантите и потенциала им в културата, различните изкуства и спорта.

Снимки: архив

Още от категорията

Очакват ни още слънчеви и топли дни

През нощта  ще бъде ясно и почти тихо. Утре над страната ще бъде слънчево. След обяд над Източна България ще има временни увеличения на облачността, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Горещо време с максимални температури..

публикувано на 18.08.22 в 18:55

Българи в 61 страни ще участват в предсрочните избори за парламент

Сънародниците ни в 61 страни ще гласуват на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, съобщи зам.-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов на първия редовен брифинг.  Очаква се за тях да бъдат разкрити 734 избирателни..

публикувано на 18.08.22 в 15:42

Състоянието на двете деца от Сърбия, които пострадаха при инцидента на АМ "Тракия", е стабилно

Състоянието на двете деца, които пострадаха при инцидента на АМ "Тракия", и впоследствие бяха лекувани в "Н. И. Пирогов", вече е стабилно и прогнозите за тях са добри, се казва в официално съобщение на здравното министерство. След като в "Пирогов"..

публикувано на 18.08.22 в 12:52