Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи с новаторски проекти в Антарктида

Иглика Трифонова проучва човешките отношения на Ледения континент

Радио България вече ви разказа за българските музиканти Теодосий Спасов и Християн Цвятков, които направиха първите музикални записи на Антарктида. Сега обръщаме поглед и към другото българско нововъведение в изследванията на Ледения континент. Изненадващо то е дело на човек, който не идва от науката.

Иглика Трифонова е журналист, която вече за пети път е част от българските експедиции на Антарктида.


„Този път съм за първи път със собствен проект – социологически, който ще изследва отношенията между хората в това специално общество, което се сформира в Антарктида. Там ще правя интервюта, ще водя дневник, по различни социологически методи ще изследвам хората – разкрива плановете си българката. – Това е научен проект към Фонда за научни изследвания на Катедрата по социология на Софийския университет. Аз съм част от екипа, който ще събере информацията, а вече при обработката й ще ми помагат колегите от катедрата по социология. Идеята е този проект е да прерасне в докторска дисертация.“

Такова социологическо изследване се прави за първи път на българската база на Антарктида, а не е известно досега социолози да са работили на Ледения континент. Що се отнася до идеята, Иглика Трифонова уточнява:



„Да, напълно моя е, защото още при първите си пътувания видях как хората доста се променят на Антарктида. Обществото, което се създава там е изключително семейно общество, за  мен това е моето второ семейство толкова години вече.“



Макар че хората на базата се променят, общата атмосфера остава, както и приятелството между тях, тази семейственост се запазва, и в България те продължават да се виждат и да поддържат връзка. Това „антарктическо“ общество е устойчиво не само там, затова Иглика Трифонова решава да го проучи:

„Предмет на психологията е как хората се справят с екстремните условия, докато социологията изследва отношенията между хората и как се сформира тази общност, на какво се дължи това общество, което е успешно, което има собствени правила и което продължава да ги спазва и извън тази екстремна  среда.“

На българската база „Свети Климент Охридски“ има правила – писани и неписани. Те установяват как функционира базата, как се дават дежурства, кой за какво отговаря, как трябва да се държат хората, когато излизат извън базата по работа и пр.



Как се решават конфликтите в полярната база, когато има такива и кой взима решенията при разрешаването им – това също ще се разбере от социологическото проучване на Иглика Трифонова.

28-та Българска антарктическа експедиция ще приключи окончателно през март, но Теодосий Спасов, Християн Цвятков, Иглика Трифонова и проф. Христо Пимпирев се очаква да се завърнат в България в края на февруари.

Снимки: bai-bg.weebly.com и Ася Чанева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55