Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените на Косово – във фокуса на националния празник на страната в София

Творби на пет художнички от Косово, които чрез своята сетивност и похвати пресъздават жените в тази млада държава, бяха представени в София. Събитието бе част от честването на Националния празник на страната, което посланикът на Косово у нас организира.

„Нашата република се роди с много жертви в най-кървавия конфликт в Европа след Втората световна война. И той остави отпечатък у всички ни и особено върху живота на нашите жени, които платиха най-високата цена. Затова и днешното честване е посветено именно на тях“ – каза посланик Едон Цана, представяйки гостите. „Поканихме и няколко жени от Круша е Маде, известно още като „селото на вдовиците“, заради това, че повечето мъже  в него са убити във войната. За мен те са символът на новото Косово, защото те успяха да превърнат своята трагедия в стимул за развитие“.

След войната Фахрия Хоти остава сама с 3-годишната си дъщеря и 3-месечния си син. Тя е една от 114-те вдовици, които се грижат за общо 502 деца, останали без бащи. Традиционният поминък за семейството на Фахрия е отглеждането на зеленчуци. Но още в самото начало тя е наясно, че за да осигури прехрана на децата си с тази дейност, не може да разчита единствено на собствените си сили. Заедно с други вдовици създава кооператив, чиято дейност малко по малко става много успешна.

Посланик Едон Цана и Фахрия Хоти

„През 2005 година реших да започна да консервирам зеленчуците, които не успявахме да продадем. Сблъсквахме се с проблем, характерен за начина на мислене в нашия край – тогава не се приемаше за нормално вдовиците да излизат на пазара и да продават сами. Смяташе се, че те трябва да си стоят вкъщи, а това ни обричаше, нямаше как по друг начин да се грижим за децата“ – разказва Фахрия Хоти пред Радио България.  Така жените от кооператива започват да се занимават предимно с консервиране, канят ги да участват в панаири – отначало в Косово, по-късно и извън страната.

Резултатът е впечатляващ. В кооператива днес работят 70 жени и техните пораснали деца. Продуктите им се продават успешно в Швейцария, Германия, Австрия, Франция, Италия. Пазарът им постоянно се разраства и представянето им в София, според Фахрия,  е първата крачка към поредната възможност за реализация.

„Идеята на днешния празник е да представим нашата реалност, тази, в която живеем и която всяка една от нас отразява по различен начин, реалността на жената от Косово, реалността на народа ни“ – обясни пред Радио България художничката Миелма Горанци. „Косоварката е на първо място горда – показвам го чрез моята живопис, в която често се появява фигурата на една жена. Тя е много силна, много горда и красива, нагиздена, обградена с цветя. Но ако се вгледате дълбоко в портретите, ще различите дълбоката тъка, жертвата, която прави за семейството, отговорностите и очакванията на другите от нея.“

Освен Миелма Горанци, в изложбата се представиха Закe Прелвукай, Елиза Ходжа, Шкипе Камбери, Зана Рамадани.

От ляво на дясно: Елиза Ходжа, Миелма Горанци, Шкипе Камбери, Закe Прелвукай, съпругата на посланика г-жа Йета Читаку Цана и Зана Рамадани

Снимки: Посолство на Република Косово в София



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37