Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Венцеслав Станков е сред 100-те най-добри зъболекари в света

Снимка: studiostankov.com

Пловдивският зъболекар д-р Венцеслав Станков влезе в топ 100 на света, след като Global Summit Institute го нареди сред най-добрите професионалисти за изминалата година. Трийсет и шест годишният стоматолог е най-младият в класацията.

С разбирането, че професията му сбъдва мечти, променя съдби и създава бъдеще д-р Венцеслав Станков кара хората широко да се усмихват. Защото си служи с най-съвременните технологии на естетичната дентална медицина и не се страхува да пресича граници, които колегите му отказват да преминат.

През 2017 г. младият стоматолог извършва сложна операция в Украйна и там бива забелязан от своя бъдещ ментор – влиятелният белгиец Ерик ван Дорен, който му отваря множество врати. Днес българинът развива собствен кабинет в Пловдив, но също така работи в клиника в Антверпен и на други места по света. А за класацията го предлага хирургът Бехам Шакибае, който се грижи за зъбите на иранския президент.

“Не мога да кажа, че ме избраха заради едно определено събитиеказва д-р Венцеслав Станков. По-скоро е поредица от малки стъпки, победи и доказвания, от участия в много международни събития и работа с колеги в няколко клиники в Европа. Освен това изнасям лекции в чужди университети, спечелих и няколко международни състезания и всичко това направи името ми разпознаваемо по света. Но най-голямата причина да бъда класиран, според мен е, че работя с микроскоп и упражнявам микрохирургия – с по-голям фокус към детайла.”


Българският зъболекар е търсен по света най-вече заради постиженията си в пародонтологията и в имплантологията. Скоро му предстоят две операции в Париж, които ще бъдат наблюдавани на живо от няколкостотин души – едната е за поставяне на имплант върху пациент с вродена костна дегенерация, а другата засяга възстановяването на венеца около импланта.

“Най-важното в процеса на работата е – да опозная пациента, тъй като всичко, свързано с естетиката е много индивидуално –казва още д-р Венцеслав Станков. – Затова и се опитвам да разбера кое е красиво за него, както и да му обясня докъде се простират нашите възможности. Не е редно обаче, аз или моите зъботехници да налагаме своето виждане, а по-скоро да разберем къде можем да се срещнем – от гледна точка на материалите или на желанието на пациента.”

За разлика от миналото, когато корекциите е трябвало да бъдат незабележими, днес все повече хора настояват за т.нар. холивудска усмивка – “свръхбелота”, от която да личи, че инвестират в себе си.“Тенденцията, която най-много ми харесва е, че се опитваме да постигаме добър резултат с по-малко травма и загуба на твърди зъбни тъкани, с по-малко намеса, но не и за сметка на резултата –
обяснява зъболекарят.Докато преди 15 г. пилехме зъбите за корони и разрушавахме по-голямата част от зъба, сега имаме залепващи се керамични възстановявания, при които отнемаме в пъти по-малко от зъба, за да възстановим формата му. С други думи, ставаме по-консервативни.”

В класацията на Global Summit Institute се нареди още един българин – д-р Павел Кръстев, който от години живее и работи в Ню Йорк.

Снимки: личен архив

Още от категорията

Йона Лекова – архитект по душа

Не спирай да мечтаеш, но знай, че всяка мечта има своя цена. Думи, които дават увереност на младите да търсят своята реализация по криещите безброй неизвестни житейски пътеки. Сред тях е и младата архитектка Йона Лекова . Тя   спечели специалната..

публикувано на 22.10.20 в 12:54

Турската писателка Айше Шен: „България за мен е родина“

Младата писателка Айше Шен дебютира в Турция с първия си роман „Името ми е Гюл“. Освен с поетично заглавие – „гюл“ на турски език означава „роза“, романът привлича вниманието и с това, че действието се развива в България. Централен персонаж..

публикувано на 20.10.20 в 09:25

Соня Радева и нейните истории с кънки върху лед

Соня Радева прави житейския си избор едва на 4, когато отива на пързалката с майка си и сестра си и обува за първи път зимните кънки. Е, разбира се, тогава тя не осъзнава това. С времето идват хъсът и желанието да тренира. Съчетава двуразовите..

публикувано на 19.10.20 в 13:39