Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избрано от колекцията на Радио България...

„Оренда“ – един малък български хор в Париж

| обновено на 25.05.20 в 07:53
Снимка: личен архив

В анонса към концертните програми на „Оренда“ четем: „Дванадесет певици - като 12-те деления на часовника, като 12-те месеца на годината и 12-те лунни цикъла... Това число, смятано за космическо, като точка на извечната хармония, символизира в някои вярвания творческото начало…“

Създаден в Париж, съставът изпълнява български народни песни в обработка на известни наши композитори, както и православни песнопения. Ръководител е Стефка Митева − певица, автор на песни и аранжименти, преподавател по пеене и солфеж за непрофесионалисти. 

Всъщност, Стефка започва пътя си в съвсем различна специалност – завършила е Academy of Performing Arts в Прага, куклена и радио режисура, драматургия. Преди това е пяла 10 години в Детския хор на БНР – факт, който винаги вписва в артистичната си биография. (Подчертава също, че в „Оренда“ пее още една бивша хористка от ДРХ – Петра Драганова.) По-късно завършва Висше училище за джаз и Държавно училище към Министерството на културата за преподавател по джаз и съвременни певчески техники в Париж. 

Около две десетилетия Стефка Митева живее във френската столица, участва в различни проекти като певица, създава и ръководи формации, последната от които е „Оренда“.


„Групата съществува от края на 2018 г. – разказва Стефка Митева. Възникна поради поканата на известния френски рапър Gims, който искаше българска група да го съпровожда във финала на The Voice (международния риалити формат). Направих аранжимент на песента „Бре, Петрунко“ и на 18 май заедно с него пяхме по първи телевизионен канал.

Така започна животът на тази група. Половината в състава бяха българки, другата половина – французойки. С нас беше и Емануела Калчева-Джайма – певица, чийто последен проект (тогава) се наричаше „Оренда“. Тя предложи да наречем групата така и ни разказа какво означава тази дума на старобългарски.


Оренда е божествената сила, която е във всеки от нас, означава „дъх на живота“, „дъх на Бога“, „изворът“. Може би е малко помпозно за название на женски хор, но ни се стори красиво и вдъхновяващо, знак, че разпространяваме част от нашата българска божествена сила във Франция, а защо не и по света. Трябваше ни почти година, за да съставим репертоар. Премиерата ни като група беше през юни 2019 г. Не всички са от първия състав, но съотношението българки-французойки е почти същото. Изнасяме концерти главно в църкви в Париж и околностите, предстоят ни няколко участия във фестивали.“


Един от постоянните ангажименти на Стефка Митева е работата с хора на голяма международна банка, чиято централа е в Париж. В репертоара на банковите служители са традиционни френски песни, world music, поп и госпъл, както и български народни песни, които хористите много обичат. „Забелязала съм, че българският език провокира чисти и красиви вокали, дори при аматьори. Хористите участват в заниманията с удоволствие, заменяйки с тях обедната си почивка, а след това се връщат на работа с удоволствие и в добро настроение“ – споделя Стефка.


За съдбата на „Самодиви“ – предишната вокална формация, създадена от нея, както и за новата си авторска пиеса, тя уточнява:

„Самодивите“ живяха доста дълго. Но една от певиците – Каролин Дапаро, която има прекрасен глас и е много интересен артист, замина за четири години в Реюнион и засега групата е „на standby“. Моите индивидуални проекти също са на заден план, защото работата с „Оренда“ отнема доста време. През миналата година направих и своеобразно завръщане към кукления театър. Написах и поставих нова пиеса за деца, с която участвахме в известния фестивал в Авиньон. Пиесата се нарича „Кокошка на луната“, разказва за една малка кокошка, която мечтае да отиде на Луната, но всички ѝ казват, че това е абсурдно и глупаво. Цялата история се развива по пътя ѝ към Луната. Освен на фестивала сме я представяли в културни центрове, имаме продажби за догодина, уговаряме пътуване извън Франция. Така че се надяваме нашата кокошка да полети към света.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10