Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Страх ли ни е от коронавируса, или го подценяваме

Николай Костов
Снимка: БГНЕС

Епидемията от появилият се в Китай, но разпространил се и в Европа коронавирус, притеснява гражданите и част от бизнеса в България. Макар засега да няма потвърден случай на заразен с вируса българин у нас, хората вземат превантивни мерки, за да не бъдат засегнати. Свидетелство за това са почти изчерпаните количества медицински маски в аптечната мрежа. Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас Николай Костов коментира пред БНР, че причината за недостига се дължи на това, че основният производител на маските е Китай, който произвежда количества единствено за собствени нужди и на практика е забранен износът за други страни. В интервю за Националното радио, епидемиологът д-р Божидарка Кайракова* посъветва гражданите, на които предстои пътуване в засегнат от заразата регион, да спазват много добра лична хигиена – „входни врати за вируса са очите, носа и устата, затова е толкова важна добрата хигиена на ръцете“. Друг важен съвет е по възможност да ограничим контактите си с хора, които са видимо болни.

Анкета с граждани показва, че отношението на младите хора към заразата е различно. Някои приемат новините по темата с насмешка и ги определят като поредната масова психоза. Други обаче смятат, че:

„Малко подценяваме риска, защото здравето ни е това, за което трябва да помислим на първо място. От друга страна – спомняте си, че преди години в САЩ имаше масова психоза, свързана с антракс, която сравнително бързо отшумя. Тогава хората също се страхуваха да пътуват в Щатите. Големият въпрос остава, как изобщо плъзна това заболяване. Аз съм привърженик на конспиративните теории и нищо от това, което стана, не беше случайно. Не е нормално толкова много жертви да има от този вирус и все още никой да не може да го спре“ – казва млада жена.

Друг проблем е свързан с информираността на гражданите за първите симптоми на болестта. Тя не е достатъчна, което крие рискове от усложнения.„Всъщност по-скоро не съм достатъчно информирана. Предполагам, че симптомите са сходни на стандартните грипни вирусни заболявания“ – споделя българка на средна възраст. – Стремя се да спазвам висока лична хигиена. Струва ми се, че това е ключът към предпазването от всякакви заразни заболявания. Притесненията ми по отношение на общественото здраве, също са свързани с нея.“

Ако човек има съмнение за коронавирус, трябва да знае, че необходимо условие за тестовете е да има проявени симптоми, иначе пробите биха били отрицателни.  Най-честите симптоми са високата температура и тези на началната пневмония, но за да се минимизира рискът от погрешна диагноза, най-добре е при най-малки съмнения за някаква зараза, да посетим личния си лекар. Често обаче пренебрегваме този съвет и вероятно на това се дължи негативната статистика, според която, над 50% от българите не са посетили нито веднъж своя общопрактикуващ лекар в рамките на една календарна година. Доказателство за това е и един от отговорите на въпроса, посещавате ли често личния си лекар:

„Правя го често, защото съм с хронично заболяване – споделя анкетирана българка. – Когато става въпрос за вируси и настинки обаче, не ходя веднага. Вземам превантивни мерки с бабини рецепти, които си прилагам през цялата зима. По този начин гледам да поддържам здравето си на добро ниво, за да бъда работоспособна“.

Лъч надежда в борбата срещу коронавируса даде изказването на китайския посланик в Москва Чжан Ханхуей, според когото в края на този или през следващия месец, ще бъде възстановен нормалният ритъм на живот както в огнището на заразата – град Ухан (административен център на провинция Хубей), така и в останалите провинции. Причината е, че в Китай вече е разработена ваксина срещу вируса, но е необходимо още време, в което тя да премине през допълнителни изпитания.

*Д-р Божидарка Кайракова – директор Дирекция „Надзор на заразните болести при РЗИ София-област"

Снимки: БГНЕС, co.china-embassy.org

Още от категорията

Проблемът с трафика към Турция е решен окончателно

Премиерът Бойко Борисов и валията на Одрин Екрем Джанал инспектираха заедно граничния пункт "Капитан Андреево", след като товарният трафик през него се нормализира и вече няма километрични опашки от ТИР-ове в посока Турция. Инспекцията потвърди, че..

публикувано на 30.03.20 в 12:15
Гимназия “Райна Княгиня”

Кризата с коронавируса извади от сърцата ни съчувствие и доброта

Привикнали в битието си със свъсените лица, безчувствието към изпадналия в беда, реакциите на нервност и нетолерантност, в тези дни на изпитания все повече изваждаме от себе си скътаното добро. Докоснати от репортажите за липсата на..

публикувано на 30.03.20 в 11:07

Наложената заради коронавируса карантина пренарежда ценностите

На 13-ти март България обяви извънредно положение, заради заплахата от бързото разпространение на коронавируса. Част от работодателите, които имаха възможност, пренастроиха ритъма на дейността си и организираха за служителите си дистанционна форма..

публикувано на 28.03.20 в 08:05