Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Избрано от колекцията на Радио България...

Българският език присъства в един от официалните документи на Намибия

| обновено на 22.05.20 в 21:02
Снимка: pinterest.com

Наши сънародници живеят по всички континенти, но новините за техните постижения и работа в полза на България рядко влизат във фокуса на общественото внимание. Един от тези българи е почетният консул на страната ни в далечна Намибия – Михаил Михайлов. Вероятно много от вас ще се запитат, какви ли отношения може да поддържа България с африканската държава. Отговорът ще ви изненада:В Намибия знаят много за България, тъй като страната ни е оказала голяма подкрепа в освободителната борба на този народ от колониалния режим на апартейда до 1990 г. (политиката на расово разделение, въведена от бялото малцинство в ЮАР от 1948 г. – бел. ред.)“ – разказва Михайлов.


„Все още при всяко посещение на български делегации, те изразяват своята благодарност за тази подкрепа. Освен това голяма част от завършилите преди 1989 г. в България намибийци, сега заемат отговорни постове в управлението на Намибия и проявяват характерната за тях симпатия към страната ни.“

Друг любопитен факт от историята на младата държава е свързан с един от документите, с които през 1990 година Намибия обявява независимост от своята южна съседка – Южноафриканската република.

„Първият протокол е написан на български език, тъй като по-голямата част от участвалите в подготовката на този документ са завършили в България. Те са хора от различни племена, говорещи различни езици, но в този момент българският език ги е обединил“ – продължава почетният консул.

През ноември миналата година официално посещение в Намибия направи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева с президента на Република Намибия Хаге Готфрид Гейнгоб – ноември 2019 г.
Михаил Михайлов определя визитата като много успешна. „Макар на този етап България да няма много интензивни отношения с Намибия, това посещение постави основите, те да се развият съвсем скоро“ – смята Михайлов. По думите му, най-големият оборот в българо-намибийските икономически взаимоотношения се формира от износа на преработена българска медна руда. „Отдалечеността на Намибия от България и нейното малко население от близо 2 млн. души определя един много нисък търговски обмен. Но в други области, като култура и образование, се отварят полета за добри взаимодействия, и ние ще ги използваме в бъдеще.“ В тази връзка са подписани две нови спогодби:

„Културната спогодба предвижда ежегодни посещения на намибийски артисти в България и български в Намибия. Те ще се редуват – една година у нас, и една в Намибия. Ще бъдат изнасяни тематични спектакли, изложби, филми, според това, което е актуално в момента. Спогодбата в сферата на образованието, предвижда намибийски студенти отново да бъдат приети  за обучение в България.“

Извън дипломатическата си дейност, Михаил Михайлов е автор на няколко книги с разнообразни, интригуващи сюжети. За своята новела „Бушменска прокоба“, разказваща за живота на изчезващото африканско племе, той печели наградата „Писател на Африка“, а книгата все още е бестселър в Намибия. Михайлов е първият българин, удостоен с престижното отличие, което от 1999 година насам получават писатели, чиито творби са на африканска тематика, а сред носителите ѝ задочно е и самият Ърнест Хемингуей.

В друга своя книга, Михайлов описва приключенията си по време на лов. Заглавието ѝ „Лов и любов“ звучи парадоксално, но ловът наистина може да е израз на любов към природата и към животните – уверява ни нашият сънародник. „Всичко, което човек изпитва по време на преследването, откриването, срещата с животните е по-силно отколкото последния изстрел“ – споделя Михаил Михайлов.

Последната си творба „Кафява захар“, която се подготвя за печат, българинът е посветил на взаимоотношенията между хората, чийто живот е подчинен на зависимостта към хероина. Макар и само хоби, писането е важно за Михаил Михайлов, тъй като е начин да се обърне към себе си. „По-скоро ме интересуват сериозните общочовешки теми. В процеса на писане изпитвам удоволствие да ги пресъздавам, да живея, докато пиша и да мечтая.“

Снимки: личен архив и БГНЕС

Още от категорията

Боговете посочили на император Траян къде да основе Марцианопол

Малцина знаят, че под квартал на североизточния български град Девня лежат останките на един от стратегическите центрове на Римската империя - Марцианопол. Мястото привлякло вниманието на римляните с изобилното количество строителен материал и..

публикувано на 22.11.20 в 05:05

Златоград е истинско архитектурно бижу в сърцето на Родопите

Всяка година на 21 ноември Златоград чества своя празник с богата програма, която привлича хиляди гости в живописния родопски край. Датата не е избрана случайно – това е Денят на освобождението на града от многовековно Османско владичество...

публикувано на 21.11.20 в 05:05

Глухите камъни – там, където ехото заглъхва

Огромен древен култов комплекс от скални форми в Източните Родопи от десетилетия неудържимо привлича изследователи и туристи. Местните го наричат Глухите камъни. Това са над 500 ниши, изсечени в скалите по течението на река Арда. Можете да ги видите..

публикувано на 15.11.20 в 06:15