Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирни заговезни

Снимка: БГНЕС

Всяка година в навечерието на Великденския пост на християните се дава възможност да поискат прошка и да простят. Традицията повелява след вечерната служба, семействата да се съберат и младите да поискат смирено прошка от по-старите и обратното. Този ден е отреден и за събирания с роднини и кумове, носят се подаръци.  Запазен и до днес, този стар обичай сближава родовете, макар и все по-често само в интернет, заради огромните разстояния, които разделят българите по света от техните близки в България. „Прошка, както се нарича още този ден в България, заздравява връзките с близки и любими хора, а семействата остават силни и сплотени.

Според Църквата ни, Великият пост е най-важният от всички, защото подготвя душите на вярващите за най-светлия празник – Възкресението. Затова и прошката се възприема като най-важния елемент в духовното пречистване, чрез освобождаване от натрупани обиди и неприятни мисли и чувства.

На трапезата в Неделя Сиропустна присъстват баници, варени яйца, пържена риба, както и всички млечни храни, които ще бъдат забранени за постещите в продължение на седем седмици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54

Предупреждение за опасни горещини е подадено за цялата страна

В четвъртък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 17° и 25°, в София 18°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По Черноморието  ще..

публикувано на 10.07.24 в 19:10
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28