Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затворът-музей във Велико Търново пази паметта за стотици български революционери

Единственият в България ориенталски затвор е построен през 1854 г. в Търново за нуждите на турската власт. От 1854 до 1954 г. той е използван по предназначение, като етапен. Тук са били довеждани, за кратко време са престоявали и отвеждани за процес в Русе или София, множество български революционни дейци.

Първият опит за реставриране на музея и създаване на музейна експозиция е направен през 1960 г. През 1985 г. триетажната сграда е затворена, но през 1989 година се прави преосмисляне на експозицията, и в сегашния ѝ вариант тя съществува от 2006 г. – разказва доц. Светла Атанасова, главен уредник на отдел „История на България“ XV-XIX в. при РИМ-Велико Търново.


Тогава е възстановена възрожденската част на затвора, а в приземието е експонирана зала за инквизиции и са показани уреди за мъчения, описани са и най-често прилаганите изтезания. На втория етаж са реставрирани три килии с автентична атмосфера на интериора, аксесоарите, пособията, използвани от затворниците, както и карцер с 5 килии-единочки, функционирали по времето на борбите за национално освобождение.


Революционерите Филип Тотю и Захари Стоянов, воеводата Стефан Караджа, участниците в Априлското въстание от 1876 г. Тодор Каблешков, Тодор Кирков и др., са само част от поборниците за свобода, които са лежали в Търновския затвор.

Като нова част от експозицията е използван коридорът на сградата. В тази галерия са представени портретите на всичките 399 личности, които са били затворени тук. При направата на музея през 2006 г. нашите специалисти са издирили информация за всички тези хора – разказва доц. Атанасова. В музея най-ценното нещо е автентичната атмосфера. Тук от 27 до 31 декември 1872 г. в отделна килия до отвеждането му за процеса и гибелта му в София лежи и Васил Левски. Обстановката в килията, където е бил въдворен, също е запазена.

Показана е и килията, в която е бил затворен Филип Тотю. Той е единственият български воевода и бунтовник, който успява да избяга от затвора (1858 г.). Направена е възстановка: капак, под който той е прокопал проход към стената и е успял да прехвърли високите каменни зидове.”

Търново изиграва съществена роля в борбите за национално освобождение. Градът е старата българска столица и последната столица преди османското завоевание в края на 14 век. В душата и сърцето на българина Търново винаги е било вечната столица на България, затова първите опити за антиосманска съпротива се свързват именно с него.

Тук се създават революционните комитети и се разгръща вътрешната революционна организация. Оттук е Стефан Стамболов, който играе активна роля в национално-освободителните движения. По време на Руско-турската война щаб-квартирата на генерал Гурко е съсредоточена в едно село в Търновския регион. Старата столица Търново е свързана с историческата приемственост, с българската държавност. Не случайно тук се изковават законите на младото Княжество– казва доц. Светла Атанасова и добавя:

„В навечерието на националния празник 3 март пожелавам на всички българи да са здрави, да обичат България и по-често да водят своите деца в българските музеи. Защото музеите съхраняват съкровищата на разума, на духа, на историческата памет.

Снимки: museumvt.com

Още от българската история в картина, текст и звук - в рубриката ни ИСТОРИЯ И ВЯРА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Православните християни в България отбелязват успението на Света Анна

На този ден Българската православна църква почита успението на Анна – светицата, родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и..

публикувано на 25.07.24 в 06:05

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52