Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграционен натиск към България не се усеща

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По повод тревогите за миграционен натиск от Турция към ЕС, премиерът Бойко Борисов заяви, че на българската граница има „нулева миграция“.

„Готвим голяма среща в България за решаване на кризата. Освен бежанската в Турция, в Сирия има хуманитарна криза. Там близо 1 млн. души нямат вода и храна. Това ги кара да мигрират. В НАТО решихме да подкрепим Турция. България бе една от най-настоятелните“, коментира българският премиер преди днешната си среща с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара.

„Аз не съм посредник, а заинтересована страна. Ние обичаме нашите съседи Гърция и искаме всячески да помогнем и на тях. Не мога да говоря от името на Еврокомисията, но трябва да се направи всичко възможно до сряда-четвъртък най-късно, Турция да се захрани със средства, за да може отново да се грижи за бежанците”, каза още Бойко Борисов.

Пред БНР Милена Николова от Международната организация по миграцията коментира, че „целта на Ердоган не е да праща мигранти към България, а към Гърция. Виждаме, че Гърция изнемогва и няма да се справи без помощ от ЕС“. По думите ѝ, България няма да има никакъв проблем да приеме, настани и посрещне първоначалните нужди на 10 000 мигранти.

Вицепремиерът по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов бе категоричен, че „няма провокации и не се налага засега да се вземат мобилизационни мерки за изпращане по границата на военнослужещи.“ Пред програма „Хоризонт“ на БНР той уточни, че близо до Свиленград – при турско-гръцката граница, има нарастващо напрежение. Около Одрин има над 5000 нелегални имигранти. В готовност сме и ще реагираме, ако подобни групи мигранти се пренасочат към нас. Министърът е наредил на въоръжените сили да не допуснат преминаване на българската граница. „Българският войник не ходи на мисии или не изпълнява задачи със сопи или слънчогледи. Ще отиде въоръжен. Ще използват оръжие, ако срещу тях се използва оръжие. Има достатъчно средства за възпиране и недопускане на наша територия“, бе категоричен Каракачанов.

Съставил: Иво Иванов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30