Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С различни събития из цялата страна отбелязваме 3 март, Google също ни поздрави!

Снимка: БГНЕС

С различни мероприятия цяла България отбелязва 142-та година от Освобождението си от Османско владичество. На тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в София бе издигнато националното знаме.


На ритуала присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Българският патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен.
В Плевен, Централна Северна България, пред символа на града - параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец", също бе издигнат националният флаг. Параклисът е построен с дарения от цяла България през 1907 г. в памет на битката при Плевен, решаваща за освободителния ход на Руско-турската война от 1877-1878 г. В боевете там загиват 31 000 бойци от руската имперска армия и 4 500 бойци от румънската национална армия.


Във Военноморския музей във Варна са изложени уникални експонати - три оригинални знамена на Българското опълчение, изработени зад граница със средства на българската емигрантска общност. Те ще могат да бъдат видени до 26 март.


С празнично шествие и развят 25-метров трикольор отбелязаха националния празник и във Враца, Северозападна България. Стотици граждани се събраха за тържество край паметника на революционера Христо Ботев в града.

Интернет търсачката Google също се присъедини към националния празник на България, развявайки в логото си българския флаг.

Снимки: БТА, БГНЕС, Военноморски музей Варна



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59