Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С различни събития из цялата страна отбелязваме 3 март, Google също ни поздрави!

Снимка: БГНЕС

С различни мероприятия цяла България отбелязва 142-та година от Освобождението си от Османско владичество. На тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в София бе издигнато националното знаме.


На ритуала присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Българският патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен.
В Плевен, Централна Северна България, пред символа на града - параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец", също бе издигнат националният флаг. Параклисът е построен с дарения от цяла България през 1907 г. в памет на битката при Плевен, решаваща за освободителния ход на Руско-турската война от 1877-1878 г. В боевете там загиват 31 000 бойци от руската имперска армия и 4 500 бойци от румънската национална армия.


Във Военноморския музей във Варна са изложени уникални експонати - три оригинални знамена на Българското опълчение, изработени зад граница със средства на българската емигрантска общност. Те ще могат да бъдат видени до 26 март.


С празнично шествие и развят 25-метров трикольор отбелязаха националния празник и във Враца, Северозападна България. Стотици граждани се събраха за тържество край паметника на революционера Христо Ботев в града.

Интернет търсачката Google също се присъедини към националния празник на България, развявайки в логото си българския флаг.

Снимки: БТА, БГНЕС, Военноморски музей Варна



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38