Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на православното кино в Ловеч

Снимка: Ловчанска Света Митрополия

Тринайсетото издание на “Дните на православното кино” ще бъде открито на 10 март с филма “Донецката вратарница” на режисьорката Наталия Батраева. Произведението разказва за живота под обстрел на монахини, които намират смисъл в служението на Бог и на хората по време на гражданската война в Украйна. Прожекциите - по инициатива на Ловчанската митрополия, ще се излъчват всеки вторник до края на Великия пост в параклиса “Въведение Богородично”.

В програмата на дните са включени и две гръцки продукции на режисьора Павлос Триподакис. “Кръстопът” разказва за упованието в църквата на хората, потърпевши от горските пожари край Атина, а “Кананга” представя православна мисия в Конго. Зрителите ще се докоснат също така до теми като монашеството чрез опита на стареца Дионисий, както и ще научат подробности за живота и чудотворство на съвременния грузински светец Гавриил Ургебадзе.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15

Археологически открития край Ловеч недвусмислено разкриват корените на европейската цивилизация по българските земи

Недалеч от Ловеч, между селата Дойренци и Дренов, при изграждането на бъдещото трасе на автомагистрала "Хемус" е разкрито ямно светилище на седем хиляди години, оградено с обреден ров. Проучването му започва преди две години със сондажи и след..

публикувано на 16.07.24 в 13:20