Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40% спад на цената на газа – оптимизъм за бизнеса и домакинствата в България

Снимка: БТА

На самия Национален празник на България – 3 март, когато е подписан мирният договор след Руско-турската война от 1877-78г. и България е освободена от 5-вековното турско владичество, руският газов монополист „Газпром“ изпрати на българската страна подписан нов договор за доставки на газ. След 7 месеца тежки преговори, по силата на този документ цената на газа за България пада с 40.3%, считано от 5 август миналата година. Разликата между старите и нови цени за този период, която клиентите вече са платили, ще бъде върната със задна дата. Цената на природния газ пада от 22 евро на 13 евро за мегаватчас, а сумата, която ще бъде върната на потребителите в страната, надминава 75 млн. евро. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че постигнатото безпрецедентно намаление ще направи българската икономика по-конкурентна и отбеляза важната роля, която е изиграла Европейската комисия в този процес чрез антимонополното дело, заведено срещу „Газпром".

Какви са резултатите от намалението на газа за България?

Страната консумира годишно около 3 млрд. м3 природен газ, 90% които са внос и то предимно от Русия, на едни от най-високите цени в Европа. Сега цените стават съпоставими с тези в останалата част от континента. Най-силно ще почувстват намалението ТЕЦ-овете на газ, които осигуряват централно отопление за гражданите и бизнеса. На практика те няма да получат големи суми обратно, защото имат големи дългове към „Булгаргаз“, които трябва да изплатят, но независимо от това икономическото им състояние ще се подобри. Същото важи и за останалите големи клиенти на „Булгаргаз“ от циментовата, химическата, торовата и металургичната индустрия, които ще станат по-конкурентоспособни на вътрешния и международния пазар. Експертите обаче са единодушни, че за крайните потребители спадът цените едва ли ще достигне до впечатляващите 40% и реално поевтиняването ще е от едва 20%.

На фона на всичките тези благоприятни явления на енергийни пазар в страната, допълнителен оптимизъм внася и новата формула за определяне на цените, записана в договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“. Те вече няма да зависят толкова много от цените на нефтопродуктите за сметка на цените в газовите хъбове в Европа. Според експертите, от 1 април, когато новите цени влизат в сила, намалението може да се окаже дори по-голямо от 40%. Защото освен, че ще са по-ниски, цените ще се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране всеки месец, а това ще ги направи още по-гъвкави и адекватни на пазарните условия, поне до изтичането на сегашния договор с „Газпром“ след две години.

По силата на законите за конкуренцията, по-ниските цени на руския газ ще предизвикат и сваляне на цените на газа, внасян от други държави. Такова намерение беше официално обявено вчера по отношение на вече договорения 1 млрд. м3 газ от Азербайджан, който България трябва да започне да внася от октомври. Вероятно такава политика ще бъде приложена и при закупуването на втечнен газ (LNG), от който миналата година страната получи през Гърция около половин млрд. м3.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00