Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С „Осинови кошер” помагаш на пчелите и се наслаждаваш на българския мед

Новата инициатива „Осинови кошер” , създадена с цел да се предотврати изчезването на пчелите и производителите на мед, набира сила. По същество тя представлява абонамент за качествения български природен дар, с който се подпомагат желаещите да се занимават с пчеларство. Какви са мотивите?

„Според Европейската комисия до 2022 г. една трета от българските пчелари ще се откажат от дейността сипояснява Сергей Петров, основното лице зад кампанията. – В момента този сектор не изглежда особено привлекателен и не привлича млади хора. Това е изключително лошо, тъй като една трета от храната ни зависи от опрашването на пчелите. Когато изгоним пчеларите от индустрията, получаваме недостатъчно качествено опрашване. Искаме българските пчелари да получават адекватно заплащане за продукцията си.”



Осиновителят на кошер не просто получава мед в замяна на определена сума месечно. Предвидени са дейности, чрез които човек на практика се докосва до живота на пчелите – посещение на осиновения кошер, избиране на име на пчелата майка, сертификат за подкрепа и други. Вкусният роден мед може да стигне до всички желаещи – в България или в чужбина.


Осиновените кошери до момента са над 200, включили са се и около 10 бизнеса. Не очаквахме подобен силен интерес – кампанията ни започна в края на миналата година. Също така все повече пчелари искат да работят с нас”, казва Сергей Петров и обяснява, че много често пчеларите нямат необходимото време, което да заделят за икономическата част от работата си. Това от своя страна дава възможност на едрите прекупвачи да ги притискат да продават продукцията си на твърде занижени цени.

Според Сергей Петров причините за тази ситуация са комплексни, но посочва най-наболелите от тях:

„До известна степен пчеларите са пренебрегвани като част от общата аграрна икономика. Без пчели обаче нямаме ябълки например. А никой никога не е мислил, че опрашването ще се превърне в услуга, което вече е факт в САЩ. Там всяка година се отчита загуба на над 40-45 процента от пчелите, поради високата индустриализация. В България годишно около 20 на сто от пчелите загиват. Друг фактор е липсата на защита от страна на законодателството. Проблем е китайският мед с компрометирано качество, влизащ на пазара. У нас е позволено, ако той бъде смесен с поне 20 процента чист български мед, да се продава с надпис на етикета „Български мед”. За нас това е неприемливо. Ние смятаме, че 100 процента от съдържанието трябва да е изпитан, истински, сертифициран продукт, минал през лаборатория.”

В България повечето райони са благодатна паша за пчелите – има чисти родни медове с над 30 витамина в състава си. „Участващите в кампанията „Осинови кошер” пчелари са от различни краища на страната, което води със себе си богата палитра от хора, медове и начини на отглеждане на пчели“, казва Сергей Петров, и допълва:

„Със сигурност ще изнесем добрата практика извън границите на България, но преди това ще трябва да се запознаем с проблемите на пчеларството в дадените региони, и можем ли да ги решим. Мислим, че най-големи проблеми имат нациите с по-развита аграрна икономика. Вероятно следващите ни пазари ще бъдат немскоговорещите страни.”

В кошерите, участващи в платформата, се използват смарт устройства – българска разработка, за наблюдението им от разстояние. Те дават на пчеларя адекватна информация за състоянието на кошерите.


Снимки: istinskimed.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01