Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо българско училище прохожда в Сингапур

Снимка: @bsrodnarech

Нашият език е връзката, която минава от настоящето назад през вековете и ни свързва с корените ни и българското ни самосъзнание. Това кара българите в далечен Сингапур на своя сбирка през септември 2019 г. да организират българско неделно училище за своите деца. Но сред колонията от около 400 българи там българисти няма. Затова със сложната задача се нагърбва един музикант и организатор на музикални фестивали по света – Мартин Кърнолски, а останалите българи-родители му гласуват доверие.


„Завършил съм музикалната академия в София, имам педагогически профил. Винаги съм се занимавал с обучения на хора, така че имам опит в това отношение. Това ми дава кураж да се занимавам с децата“, − сподели Мартин в интервю за Радио България.

Училището отваря с 5-6 деца, но днес те вече са 15-16. Предизвикателство е, че всички те са на различна възраст и с различна степен на владеене на българския. Затова наред с учебниците за българи, Мартин Кърнолски ползва и учебници по български като втори език, които, по думите му, вършат прекрасна работа, тъй като са насочени към хора, израснали в други страни, българският им е втори и мислят по друг начин. Децата са разделени на групи – на 4-5 години, 6-7 години и на 12-14 години. С по-малките, предимно деца от смесени бракове, които разбират, но малко говорят, Мартин работи по специална програма с повече игри и песни с цел да натрупат речников запас и да проговорят. С по-големите пишат буквички и думички, четат, като вървят по програмата за първи клас. Мартин споделя, че в работата му се налага да „открива колелото и топлата вода“, за да бъде интересно и любопитно на децата. Но е благодарен и на родителите, които „по същия начин много ентусиазирано и активно помагат“.

Колективен е трудът – нашите деца да се научат да пишат и да говорят не на родния, а на майчиния си език, бих казал. Защото тук средата е англоезична. Децата като се събират, даже помежду си говорят на английски. За целта в часа по български език ние говорим само на български. Ако някой не знае, как е „стол“, започва да обяснява: „това нещо, на което ние седим“. По този начин стимулираме научаването на нови думички и това, да обясняват на български“, − разказва Мартин Кърнолски.

Децата се развиват добре и дори вече се подготвят за участие в традиционния за българската общност в Сингапур концерт за 24 май и 1 юни. Мартин признава, че изключително ценна помощ му оказват от Асоциацията на българските училища в чужбина, както и учители по български от цял свят, с които се свързва чрез Facebook групата „Български училища в чужбина“. Едни му предлагат книги на български, други – разработени уроци, трети – общодостъпни материали в интернет, които той не е намерил. Мартин пък връща жеста, като им прави чатботове – система за електронно общуване, облекчаваща комуникацията между училището и учениците през месинджър. „Мисля, че започвам да влизам в това общество на българските училища в чужбина, без още да сме регистрирани“, казва Кърнолски. Именно това ще бъде следващата стъпка – кандидатстване за получаване на статут на неделно училище. За да стане това, е необходимо да се покрият определени критерии, а именно:

„Първо, да натрупаме опит – това е най-важното. Да покажем, че можем да устоим поне една година, да бъдем сериозни, да се обучаваме всяка събота. Трябва да направим и сдружение с идеална цел, което се оказва доста скъпо удоволствие и не знам как точно ще успеем с това. Затова по-скоро разчитам Министерството на образованието в България да ни помогне с педагогически материали, дори учебници или тетрадки – всяка такава помощ би била полезна“, − сподели за Радио България Мартин Кърнолски – един музикален педагог в Сингапур, захванал се с отговорната задача да обучава българчетата да четат, пишат и говорят на родния си език.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимка: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15