Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарска фамилия в Израел пази България в сърцето си

За българските евреи в Израел днешната дата – 10 март, е много специална. На този ден, преди 77 години, България предотвратява депортирането на близо 50 хиляди евреи към лагерите на смъртта в Германия и окупирана Полша.

Паметникът на спасението на българските евреи в ЯфоД-р Ида Сарова-Пинхас е жив свидетел на събитията от онези смутни времена по време на Втората световна война, когато в нацистките „фабрики на смъртта“ прекъсва нишката на живота на милиони евреи. Тя и нейните родители са от „спасените български евреи“, които вместо да изчезнат безследно в пещите на „Треблинка“ (лагер в окупираната от хитлеристите Полша) полагат основите на цяла медицинска династия в Израел. Днес д-р Ида Сарова е невроложка с 65 годишен стаж като лекар, от които 25 години е била доброволец в отделението на една от елитните болници – Шиба в Тел Авив, оглавявано от нейната дъщеря. Когато чуем за пет поколения лекари в едно семейство се отнасяме винаги с почит. А когато става въпрос за лекари в Израел, които винаги изтъкват българските си корени – това предизвиква дълбоко уважение. Специалностите, които „вървят по наследство“ в рода им, са очни болести, детска ендокринология и неврология. По-младите представители на лекарската фамилия трудно говорят български, затова научаваме историята им от д-р Сарова. С нея ни среща кореспондентът на БНР в Израел, Феня Декало.

Бащата на Ида, д-р Саров, завършва медицина в Женева и след дипломирането си практикува лекарската професия в Пловдив. По време на Втората световна война е принуден да затвори кабинета си и да замине в Родопите.

„В България от първо отделение учих във френския колеж в Пловдив – спомня си д-р Пинхас. – Но с налагането на антиеврейските ограничения през 1940-та г. продължих да уча вкъщи с майка си. След като забраниха на евреите-лекари да работят, баща ми го мобилизираха като селски лекар. Бяхме последователно в Банско, Широка лъка, Килифарево, Горна и Долна Оряховица и др. Докато бяхме в Широка лъка баща ми ме записа да уча. Аз вече ходех с жълта значка и когато веднъж дойде училищният инспектор, с възмущение погледна към мен и попита: “тази еврейка какво търси тука?“. Изгониха ме. Баща ми ми купи едно агънце и ходех с овчарите да го паса. След време дойде друг инспектор и като видя дневника попита „къде е Ида Сарова?“. Обясниха му, че са ме изгонили като еврейка. Той обаче възрази – „тук има закон и трябва да учи“.  За малко баща ми да пострада, но кметът се застъпи, за да не остане селото без лекар. След като се върнахме в Пловдив отидохме да живеем при баба ми в една стаичка. В къщата ни бяха настанили свещеник. Минавах и слушах как свири на пианото ми. Много хубаво свиреше. Така или иначе. Останахме живи!

След края на войната повечето от българските евреи се изселват в Израел. Сред тях е и семейството на д-р Сарова, която прекъсва следването си в България и започва да учи отново медицина в еврейската държава. След завършването си се запознава със съпруга си-д-р Пинхас, също като нея роден в България. По-късно той става известен професор по офталмология, познат сред пациентите като проф. Рубен Ахирон и основател на отделението по офталмология в болница Шиба. Дъщерите на двамата лекари също са професори в областта на медицината, както и съпрузите им.

Баща ми беше специалист по вътрешни болести. Аз станах невролог. Голямата ми дъщеря специализира като невролог в областта на множествената склероза. Малката завърши педиатрия в Израел и специализира ендокринология в Синсинати. Като се върна основа детско отделение по ендокринология за деца с диабет и свързаните проблеми с растежа. Единият ми внук последва пътя на съпруга ми и сега е завеждащ офталмологично  отделение. Вторият завърши педиатрия, а сега започна и втора специалност. Сегашните лекари знаят всички новости и могат да проверят всичко в компютъра, но не забравят, че е важно и да прегледаш болния. И ние навремето не работехме само с една слушалка, а използвахме технологиите.

Най-големият внук на д-р Сарова също е лекар и специализира в прилагането на изкуствения интелект в медицината.

Снимка : Феня Декало

Още от категорията

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50