Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домът на хумора в Габрово представя карикатуристки от цял свят

До 17 май тази година в Музея на хумора и сатирата в Габрово могат да се видят част от творбите, участващи в първия по рода си в света конкурс за жени карикатуристи – „Women Cartoonists International Award”. Организатор е международната организация United Sketches, защитаваща свободата на изразяването и карикатуристите в изгнание. В конкурса са участвали над 1000 творби от 260 карикатуристи от 57 държави. В Габрово - българската столица на хумора, е изложена селекция от тези творби.

„В нашата изложба са показани 100 произведения от 52 жени от цял свят, селектирани от журито на United Sketches – уточнява Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата. – Темата за жените в карикатурата е изключително важна, защото те са много малко. Под 5 процента от карикатуристите, правещи редакционни или политически карикатури, са жени. Подобен конкурс насочва вниманието към жените карикатуристи и подканя художнички и илюстраторки да създадат свои творби в областта на карикатурата, тъй като те едва ли биха разпознали този изключително мъжки свят като поле за изява.”

Голямата награда в конкурса е 3000 евро, предвиден е и приз за млада карикатуристка на стойност 1500 евро. Журито, връчващо отличията, също е в изцяло женски състав от интересни и влиятелни дами от различни сфери. Конкурсът няма конкретна тема, но въпреки това изпъкват определени мотиви, допълва Маргарита Доровска:

„Това, което виждаме в карикатурите, е изключително силен фокус върху стереотипите, на които сме подложени както ние жените, така и стереотипите в съвременното общество – спрямо мъжете, и най-вече онези бариери и граници, които ние сами си поставяме, продиктувани от масовата култура и възприятията за ролята на жените и на мъжете. За несигурността, страха, който е някак си само в нашите глави и ни пречи да бъдем по смели и по-амбициозни. Това е една от първите бариери, която трябва да бъде премината, така че жените да вярват повече в себе си и в това, което могат да постигнат.”

Всички произведения са въздействащи и провокират посвоему. Хората, посетили изложбата досега, активно споделят впечатленията си от нея, както на място, така и онлайн – през социалните мрежи. Прави впечатление и изявеното участие на художнички от Иран в изложбата.

„Това е наистина много силна селекция. Надявам се, че дамите, сега осмеляващи се да участват в подобен конкурс, все по-често ще посягат към четката и молива, за да създават карикатури, които да влизат в обръщение – по медии, в изложби, в конкурси. В това толкова мъжко професионално поле жените имат нужда от повече поводи и стимул да участват”, е посланието на директора на Дома на хумора и сатирата в Габрово. Тя допълва, че в XXI век карикатурата се намира в сложно състояние – какво точно има предвид:

„Редакционната карикатура се стеснява все повече. Много издания изоставят карикатурните си колонки. Възрастта на карикатуристите все повече се вдига и все по-малко млади хора се занимават с карикатура в нейния типичен смисъл. Интернет е страхотно поле за изява, но все още не разполага с добри модели за монетизиране на техния труд. Карикатурата в днешно време носи слава, но не позволява на артиста да се издържа. Не на последно място виждаме колко много атаки има срещу свободата на изразяване – на много места по света карикатуристи попадат в затвора или са държани в ареста без присъда. Това не е лесна професия – за нея се изисква много смелост, а възнаграждението не е очевидно“ – обяснява Маргарита Доровска в интервю за Радио България.

Снимките са предоставени от организаторите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Соня Йончева – българският оперен глас от световните сцени

Често пъти, когато говорим за България се прокрадва разделителната линия между "преди" и "сега"- в политически, обществен и исторически план. Но нещо, в което страната ни безспорно присъства без разделение и периоди е световната история на оперното..

публикувано на 18.03.24 в 10:05

Зоран Мише показва своята "Борба/ Kampf" в Българския културен институт в Берлин

На 14 март в Българският културен институт в Берлин се открива изложбата "Борба/ Kampf" на художника-график Зоран Мише. Тя е продължение на инициативата между БКИ-Берлин, Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров"и галерия "Дебют" за..

публикувано на 13.03.24 в 20:25

Филми от шест континента на "София филм фест“

„Отворете вратите към световното кино!“ - това е мотото, под което от 13 до 31 март в българската столица ще се проведе 28-ият „София филм фест“. Фестивалната програма включва 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и..

публикувано на 13.03.24 в 07:00