Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благодарение на учени от БАН

България ще произвежда предпазни маски за лице

Снимка: БГНЕС

Нов вид активен въглен, който се влага в предпазните противовирусни маски за лице, са разработили в Института по органична химия към БАН. Той ще се добива от кайсиеви костилки, които са отпаден продукт в производството.

Установено е, че този въглен има силно абсорбираща способност на бактерии, а също и на вируси при почистване на тежки рани.

Производството на медицински маски в България беше затруднено заради липса на активен въглен, посочи премиерът Борисов на едно от правителствените заседания през седмицата. Там той обяви, че в БАН учените са разработили разрешение на проблема и то е именно в този активен въглен.

Премиерът Борисов разпореди на министрите на икономиката Емил Караниколов и здравният Кирил Ананиев да договорят условията за производство на такъв тип маски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30