Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конче от редкия вид на Пржевалски ще отпътува от Добрич за Германия по международна програма

Снимка: Овщина Добрич

Тригодишната кобила Станка, от редкия вид на Пржевалски  (Equus ferus przewalskii), скоро ще напусне Центъра за защита на природата и животните в Добрич и ще отпътува по международна развъдна програма за редки видове към германския град Карлсруе. Това съобщи директорът на зоопарка в Добрич, Християн Христов. Той допълни, че в замяна зоологическата градина ще получи европейски бизон и други ценни животни. Центърът за защита на природата и животните, както е известен още зоопаркът в града, очаква пролетта с още нови попълнения. Куна и Калиопа от седемчленното семейство на Пржевалски ще родят бебета вероятно през юни-юли. Двете муфлонки и алпаката (Vicugna pacos) също ще станат майки. По думите на директора на добричкия зоопарк, всичките около 350 обитатели от 70 вида посрещат пролетта в добро здраве. Мечоците Берна и Константин, които видимо не са свалили много килограми след зимния сън, вече се захранват с ябълки, моркови, цвекло, целина, а скоро гледачите ще добавят към менюто им риба, мед и ядки. Посетителите в зоопарка се радват на животните в големи открити пространства и засега няма специален режим за достъп с оглед на опасността от разпространение на коронавируса.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи в сряда в 22 области на страната

В сряда, 8 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 9°. През деня ще е облачно и дъждовно. По обяд и след пладне на много места ще вали с гръмотевици. Има условия за градушки. Значителни ще са валежите в Западна и..

публикувано на 07.05.24 в 20:10

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..

публикувано на 07.05.24 в 19:20

България днес - 7 май 2024 г.

С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм и има ли той почва у нас – отговорите ще търсят експерти в бранша на 8 май в София, а ние ви..

публикувано на 07.05.24 в 19:00