Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звиница – селото на щъркелите

Снимка: Божидар Чолаков

Има едно село в Източните Родопи (Южна България), за което местните хора твърдят, че е населеното място с най-много щъркели в България. Дали това е така, не е категорично доказано, но първите представители на вида „Бял щъркел“ (лат. Ciconia ciconia) са вече там. И подготвят гнездата за бъдещото си поколение.

Село Звиница, носещо името на втория син на българския владетел хан Омуртаг (814-831 г.), е в полупланински район и открай време се слави с многобройната си популация от щъркели. 280 е най-големият им брой, отчитан досега от орнитолозите там. В селото има 68 щъркелови гнезда, за които местната управа и хората полагат грижи.

Репортерът Божидар Чолаков от БНР-Радио Кърджали разговаря на място с кмета Ниязи Вели и жители на Звиница.


„Това са първите щъркели − казва Ниязи Вели. − И те ни подсещат, че пролетта наближава. Първо идват мъжките, за да подготвят гнездото. Ако трябва, „ремонтират“ го. Едва след това пристигат женските. Излюпените през миналата година щъркели идват в гнездото, в което са отраснали. Но когато то е заето, си намират друго място за дом. Вижте колко много гнезда има. Спомням си, когато съм бил ученик преди петдесетина години, имаше един бряст и на него само едно гнездо. С времето популацията от щъркели взе да нараства. Всъщност, те предпочитат места като нашето −

с черноземна и плодородна почва, с водоеми, а ние наоколо имаме много такива. В подобни райони за тях има храна. Интересно е, че в съседните села има много по-малко щъркели“.

Хората в Звиница възприемат щъркелите като символ на късмет, на берекет. Твърдят и че щъркелите пазят селото от природни бедствия и катаклизми. Обичат ги и им се радват.

И всеки от тях си чака „своя“ щъркел – онзи, който гнезди в близост до къщата му. „Птиците разбират тази любов и ни отвръщат по същия начин“ – обяснява кметът Ниязи Вели.

„Ето, те живеят близо до хората. Виждат, че нашето отношение към тях е хуманно и ни се доверяват. Почти всяка година се случва да намерим паднало щъркелче. Тогава се обаждаме на природозащитната федерация „Зелени Балкани“ и чрез Регионалната здравна инспекция в Хасково се транспортира до Центъра за диви животни в Стара Загора, в който поемат грижата за него. Имахме преди няколко години един щъркел, който цяло лято стоя в нашия двор. Беше със счупено крило. Когато другите излетяха обаче, той взе да става неспокоен и един ден, явно забравили отворена портата, беше избягал. Намерихме го извън селото. Погрижиха се за него от „Зелени Балкани“.

На всеки електрически стълб в село Звиница има щъркелово гнездо. През миналата година кметът, съвместно с електроразпределителното дружество изградили платформи, за да могат щъркелите да си направят стабилно гнездо.

„Радваме се като ги видим“ – казва Хатидже от Звиница. − Носят ни късмет. Градушка не пада в селото. Те ни пазят от природни бедствия“.

Така ще си съжителстват хора и щъркели до средата или края на август, когато красивите птици ще се съберат на полето, в края на селото и ще поемат отново по пътя към по-топлите страни, а жителите на Звиница ще ги очакват и следващата пролет.

Снимки: Божидар Чолаков

Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 10

В десетия брой на предаването, с водещ Красимир Мартинов, ви срещаме с хора на изкуството, развиващи таланта си в чужда държава:   Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия; Иконопиисецът Екатерина Титова – от..

публикувано на 25.07.24 в 12:00

В парламента няма съгласие дали ще работят през август

Сред парламентарните групи няма съгласие дали Народното събрание да работи през целия месец август или да излезе във ваканция. Това стана ясно след председателския съвет в четвъртък. Само "Има такъв народ" (ИТН) и "БСП за България" са настояли..

публикувано на 25.07.24 в 11:22

Везенков вече официално е играч на баскетболния "Олимпиакос" Пирея

Александър Везенков официално се завърна в отбора на "Олимпиакос". Грандът от Пирея обяви трансфера на българина, който слага подписа си върху 5-годишен договор. От клуба публикуваха емоционален видеоклип , в който Везенков влиза отново в Двореца на мира и..

публикувано на 25.07.24 в 11:20