Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Василий: Вярата е тази, която ще ни спаси!

Снимка: БГНЕС

С налагането на извънредни ограничителни мерки в България заради епидемиологичната обстановка на официалната си страница Св. Синод обяви, че Божествените литургии от Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъдат излъчвани на живо във Facebook – страницата на Българската патриаршия. По този начин Българската православна църква даде възможност на вярващите да участват в богослуженията и в същото време да се съобразят с призивите на Националния оперативен щаб българите да останат по домовете си и да не се събират по групи. Въпреки възможността да следят литургията от дома си, мнозина православни предпочитат да присъстват лично в Божия храм, където заедно със свещениците да отправят специални молитви за избавяне от епидемии от особено заразни и смъртоносни болести. Някои от миряните взеха и причастие, сякаш, за да покажат на „не“ вярващите и скептиците, че Светото причастие е най-силната защита. В специално интервю за радио България отец Василий Сарян от столичния храм „Свето Преображение Господне“ подчерта:


„Ако заразите се предават по този начин досега нямаше да има нито църква, нито християни. Като свещеници, ние сами употребяваме цялото останало количество от причастието, което е останало в потира. По тази логика досега да сме измрели, защото дори хората, които пристъпват към причастието често не осъзнават, че са болни от нещо. И точно тук стои въпросът за вярата. Всички тези, които са против това са хора, които нямат елементарна представа за какво става дума. Човек може да се зарази откъдето най-малко очаква, а в случая, в Христовата църква ние знаем, че причастието е огън, който изгаря и греховете на човеците и техните недъзи и техните болести.“

Църквата призовава хората, когато пристъпват към причастието да го правят с дълбока вяра. Сам Спасителят е казал, че е дошъл за болните, които са и духовно и телесно болни и това, което спасява християните е силната вяра. С думите „Твоята вяра те спаси, иди си с мир и бъди здрава!“ Иисус Христос изцелил болната жена, която пристъпвала към него с надежда и вяра за изцеление от нелечима болест. Затова християните вярват, че причастието (тялото и кръвта христови) е лекарство за всяка болест. „Ако някой прояви съмнение към причастието, означава, че проявява съмнение към Бога, което означава, че извършва богохулство“, подчертава отец Василий и добавя:

„Сам Господ е казал, че ако изпием нещо отровно в Негово име, няма да ни навреди. Църквата винаги е лекувала не само душите на хората, но и телата. Достатъчно много чудеса има, които го доказват и знаем, че в цялата история на църквата винаги Бог чрез Църквата е спасявал хората от бедствия, чуми и епидемии. Разбира се, прагматиците ще кажат, че е настъпил естественият край на епидемията, но ние знаем чудесата, които Бог върши и не се съмняваме в тях. Така, че ние не се съмняваме по никакъв начин дали някой ще ни зарази, когато сме в храма и когато служим на Бога и се причастяваме.“

Отец Василий призова хората да бъдат разумни. Според него в съвременния свят всеки трябва да прояви повече интелигентност. Около създалата се кризисна ситуация в световен план информацията е много разнопосочна, в социалните мрежи се появиха какви ли не твърдения. „Това от своя страна води до загубата на сигурност и кара хората да се страхуват, да се притесняват. А точно по този начин човек сам може да си навреди“, категоричен е свещеникът:

Знаем много добре, че самовнушенията понякога водят до много тежки последствия. Човек може да се разболее и да умре, ако си внуши, че е болен и обратното − с дълбока вяра в Бога, по чудодеен начин, са се излекували нелечимо болни. Така е и в този случай – вярата е тази, която ще ни спаси. Вярата – това е сила и ако ние сме убедени, призовавайки Божията помощ, нищо не може да ни покоси!

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30